Arató: nem volt pénzügyi visszaélés a felsőoktatási esélyegyenlőségi programoknál

Az eddigi adatok szerint nem történt pénzügyi visszaélés vagy bűncselekmény az oktatási tárcánál az esélyegyenlőségi források felhasználása során - jelentette ki Arató Gergely államtitkár az Országgyűlés szakbizottsága előtt.

Az eddigi adatok szerint nem történt pénzügyi visszaélés vagy bűncselekmény az oktatási tárcánál az esélyegyenlőségi források felhasználása során - mondta Arató Gergely, a minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlés szakbizottsága előtt. Hozzátette, az esélyegyenlőségi források teljeskörű vizsgálata ugyanakkor még nem zárult le.

Arató Gergely megerősítette a Katapult Mentorprogrammal kapcsolatos korábbi közlést, miszerint források itt sem tűntek el, pénzügyi típusú szabálytalanság nem történt, viszont adminisztrációs hibákat feltárt a vizsgálat. Felidézte, hogy a program korábbi vezetője február 12-én tett közérdekű bejelentést, amelyben szabálytalanságokkal, jogszerűtlenséggel vádolta a tárca esélyegyenlőségi főigazgatóságát. Hiller István ezt után rendelt el belső ellenőrzést, és indított fegyelmi vizsgálatot.

A belső ellenőrzés azt eredményezte, hogy a programigazgató állításai, megfogalmazásai "nem igazolhatók" - mondta Arató Gergely. Szabó Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke azt kérdezte, ha a  belső vizsgálat nem tárt fel bűncselekményre utaló jelet, akkor az ismeretlen tettes elleni feljelentés min alapult. Erre volt kíváncsi több ellenzéki képviselő is. Révész Máriusz (Fidesz) úgy  fogalmazott: ha nincs bűncselekményre utaló jel, nem szoktak feljelentést tenni, és nem szoktak senkit felfüggeszteni az állásából.

Arató Gergely a felvetésekre úgy válaszolt, a korábbi programvezető bejelentésében bűncselekményre is utalt, de ennek vizsgálata túllépi a tárca hatáskörét. Ezért tettek feljelentést, s ezért mentették fel Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót. Eddig nincs információ arról, hogy a nyomozás bármilyen eredményre vezetett volna.

Pánczél Károly (Fidesz) az elhangzottakra ironikusan úgy reagált: boldogsággal töltik el az államtitkár szavai, hogy a minisztériumban nem volt korrupció, és "nem tolták ki talicskával a pénzt", nem kaptak rokonok, haverok megbízásokat. Örülök, hogy minden törvényszerű volt - fogalmazott. Mint mondta, ez esetben követeli, hogy azonnal helyezzék vissza állásába az igazságtalanul meghurcolt Borovszky Tímeát.

Pósán László (Fidesz) szóvá tette, hogy az esélyegyenlőségi forrásokra irányuló vizsgálat lezárását április végére ígérték, ezzel szemben már június végénél járunk. Kíváncsi volt arra is, hogy látni-e már, mekkora összegek vándoroltak ki különböző jogcímeken cégekhez. Idézte Hiller István tárcavezető levelét, amelyben kilenc tanácsadó céget említ kérdéseire válaszul. Mi szükség volt kilenc cégre, nem elég egy vagy kettő, mit tud ez a kilenc, hogy egymástól különböző módon szerződést kell kötni velük? - sorolta kérdéseit. Érdeklődött Borovszky Tímea indiai útjáról is, azt kérdezte, a közpénzből finanszírozott utaknál ki hoz döntést a tárcánál.   

Arató Gergely válaszában nehezen érthetőneknevezte azt a kérdést, hogy mekkora összegek vándoroltak ki cégekhez. Kitért arra, hogy az oktatási tárcánál mintegy hárommilliárd forint az esélyegyenlőségi források összege. Borovszky Tímea indiai útjáról azt mondta, hogy egy romákkal foglalkozó minisztériumi egységnél egy indiai utat, amely az ottani hátrányos helyzetűek problémáit kezelő tapasztalatokat gyűjti össze, nehéz indokolatlannak nevezni.

Beszélt arról is, hogy az esélyegyenlőségi politikát nem lehet szétszeletelni, komplex intézkedésekre van szükség a társadalmi egyenlőtlenségek oktatásban megnyilvánuló hatásainak kezelésére. Beszámolt arról, hogy óvodáztatási támogatásra idén 760 millió forint áll rendelkezésre, ami 20 ezer gyermek számára teszi könnyebbé az óvodakezdést. Az Útravaló ösztöndíjprogramban pedig 1100 közoktatási intézményből mintegy 20 ezer diák vesz részt.

A hátrányos helyzetűeket felkaroló mentorprogramot az oktatási tárca hozta létre 2005-ben, annak működtetésére a HÖOK a  Hallgatókért Alapítvány kapott megbízást. Vezetője Nagy Attila év elején szabálytalanságokkal vádolta meg a tárca részéről a programért felelős Borovszky Tímeát. Hiller István oktatási miniszter március 12-én jelentette be, hogy a minisztérium feljelentést tett a Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt.

 

Folytatódik a felsőoktatási mentorprogram
Folytatódhat a felsőoktatási mentorprogram, az ehhez szükséges 66 millió forintos támogatásról szerdán írt alá szerződést Arató Gergely államtitkár és Miskolczi Norbert, a Hallatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Utóbbi elmondta, az összeg elegendőnek tűnik a program további finanszírozásához, főként a mintegy 280 mentor havi tízezer forintos ösztöndíjához. A fennmaradó forrásokat a mentorprogram koordinálására, a hallgatókat segítő szakmai projektek megvalósítására különítik el. A HÖOK mintegy 1400 hátrányos helyzetű hallgató segítésével számol. Ugyanakkor információik szerint a következő évre hatezer hátrányos helyzetű hallgató jelentkezett a felsőoktatásba, így a fenti összegnél valószínűleg magasabb forrásra lesz szükség a program működtetéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.