Kegyeletsértő fővárosi rendelet?

Budapesten jövőre részben inflációt követően, részben ezt meghaladóan drágulnak a temetés, a szennyvízszállítás és a kéményseprés díjai.

Az utóbbi évtizedben háromszorosára emelkedtek a fővárosi sírhelyek megváltási díjai, ami sérti a kegyeleti jogot – érvelt a temetői szolgáltatások díjemelése ellen Bánsághi Tamás (MSZP) a szerdai közgyűlési vitában. György István (Fidesz) főpolgármester-helyettes azonban közgazdasági kényszerrel indokolta a lépést. Mire Somfai Ágnes (LMP) megjegyezte, hogy hiába kereste a fővárosi közszolgáltató cégek jövő évi üzleti tervét, amelyre hivatkozva emelik az árakat, nem talált ilyet.

Az ellenzéki ellenvetések szokás szerint süket fülekre találtak, így jövőre átlagosan nettó 4,2 százalékkal drágulnak a kegyeleti közszolgáltatások. Ennél jóval drasztikusabban, 15 százalékkal emelkedik az új, illetve a lejárt sírhelyek megváltásának költsége a fővárosi temetőkben. Emiatt a kegyeleti jog megsértését emlegette Bándághi TAmás szocialista képviselő. Ha ugyanis egy sírt nem váltanak meg lejárta után, akkor az abban nyugvó földi maradványait kihantolják és egy közös sírba helyezik. 

De jelentősen – 7, illetve 12 százalékkal – drágul a halotthűtés és a sírásás is. Egy felnőttsír kiásásáért 36 ezer forintot kérnének. A legolcsóbb temetőn belüli szállítás 8300 forintba, míg a legdrágább pompakocsival 106 ezer forintba kerül majd. A halotthűtésért naponta 3750 forintot kell fizetni, míg a szórás költsége 4,2 százalékkal emelkedik, így 46-48 ezer forint lesz. Egy hagyományos koporsós temetés átlagosan 308 ezerbe kerül majd, a hamvasztás 185 ezerbe, míg a szórásos temetésért alaphangon 130 ezret kell majd fizetni.

Az emelés indokaként a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) tervezettnél kisebb bevételét említette a városvezetés. A cég egyébként az árbevétel visszaesését részben az olcsóbb urnás temetkezés egyre nagyobb arányában, illetve abban látja, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavaly a kért 6,6 százalékos díjemelés helyett csak 2,3 százalékos emelést hagyott jóvá. Most előre jelezték: ha a képviselők nem adják meg a kért emelést, akkor százalékpontonként 20 millió forint kompenzációt kérnek. Nem lesz rá szükség. A közgyűlés megszavazta, amit kértek. 

De nemcsak halni, élni is drágább lesz jövőre. A fővárosi képviselők a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) által kezdeményezett díjmódosítási kérését is támogatták. Az egyedi kémények évi egyszeri ellenőrzéséért, tisztításáért és műszaki felülvizsgálatáért áfa nélkül 1602 forintot kell majd fizetni, a gyűjtőkémények esetében 3573 forintot. A központi fűtési kémények, csatornák és aknák együttes vizsgálata és tisztítása mérettől és fűtéstípustól is függ: a díjak nettó 376 és 1419 forint között lesznek.

A képviselők megszavazták a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. által nyújtott közszolgáltatások jövő évi díjairól szóló előterjesztést is. Az ivóvízfogyasztáson alapuló folyékony hulladék gyűjtésének és elszállításának díja nem változik, köbméterenként 337,7 forint plusz áfa marad. A mért fogyasztással nem rendelkező ingatlanokról elszállított szennyvíz, illetve mért fogyasztás esetén az azt meghaladó mennyiség esetében 4,5 százalékos emelés lesz, így egy köbméter szennyvíz kezelése nettó 1898 forintba kerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.