Áprilisban már lesznek magyar kutatóegyetemek is

Március végén kaphatják meg a kiváló egyetemek a kutató egyetemi címet; ezzel egyidejűleg hirdetik ki annak az uniós pályázatnak az eredményét is, amelyen három évre 27 milliárd forintot nyerhetnek az intézmények. Nem kizárt, hogy a két kör azonos lesz.

Várhatóan március utolsó hetén hirdeti ki Bajnai Gordon kormányfő és Hiller István oktatási miniszter, hogy mely felsőoktatási intézmények nyerték el a kutató egyetemi címet. Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási államtitkára elmondta: ezzel egyidőben teszik közzé annak az uniós pályázatnak az eredményét is, amelyen három évre összesen 27 milliárd forintot nyerhetnek a felsőoktatási intézmények.

A kutatóegyetemi címre csaknem az összes államilag elismert egyetem beadta pályázatát. Az elismerést összesen 12 intézmény - az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem - szeretné elnyerni.

Az oktatási tárca pályázati kiírása szerint már február 10-én át kellett volna adni a kutatóegyetemi címeket, ám időközben úgy döntöttek: "összevárják" az uniós pályázat eredményeivel. Úgy tudjuk, ennek hátterében az áll, hogy a kutatóegyetemi címmel nem jár együtt automatikus támogatás, emiatt pedig sok támadás érte a tárcát.
Nem elképzelhetetlen így az sem, hogy a két pályázat nyerteseinek köre azonos lesz, a pályázati feltételek legalábbis nagyon hasonlóak.

A kutatóegyetemek létrehozásának célja, hogy - német mintára - olyan elitegyetemek jöjjenek létre, amelyek kutatási eredményeiket az oktatásba is képesek közvetíteni. Az elvárások között ezért nem csupán a kiemelkedő kutatási tevékenység, vagy a jelentős nemzetközi kapcsolatok szerepelnek, hanem az erős tehetséggondozás is.

A pályázatban be kellett mutatni az intézmény eddigi tudományos eredményeit és adatait: ezek 85 százalékos súllyal számítanak majd az értékeléskor. A jövőre vonatkozó elképzeléseket is vázolni kellett: ezek 15 százalékot nyomnak majd a latban.

A kutatóegyetemi címet a szaktárca korábbi tájékoztatása szerint várhatóan 6-8 egyetem kaphatja meg. Hogy ezek melyek lesznek, arról Hiller István dönt egy ötttagú bizottság javaslata alapján. Úgy tudjuk: a Pálinkás József vezette - a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács elnökeiből, illetve a Nemzeti Bologna Bizottság delegáltjából álló - bizottság már megtette a javaslatait.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.