Április 6-án választunk!

Áder János köztársasági elnök április 6-ra tűzte ki a 2014-es választás időpontját. Az időpont nem volt teljesen váratlan.

Áder ugyanis egy december végi rádióinterjúban – konkrét dátum megnevezése nélkül ugyan, de – világossá tette, hogy a lehető legkorábbi időpontra írja majd ki a választásokat. Az államfő, a Magyar Rádiónak nyilatkozva szándékát azzal indokolta, hogy mérlegelnie kell, mi a jó az országnak és az embereknek: egy hosszú kampány vagy az, ha minél hamarabb tiszta víz kerül a pohárba. „Jó, ha a választók minél több információ birtokában hozzák meg döntésüket arról, továbbra is ezt a kormányt szeretnék, vagy egy másikat, de ehhez nincs szükség nyolc-tíz hónapos versengésre” – fogalmazott Áder.

A választási eljárási törvény értelmében a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen. A hatályos jogszabályok csak annyi korlátot szabnak, hogy a szavazást áprilisban vagy májusban, vasárnapi napon kell megtartani, az időpont pedig nem eshet húsvétvasárnapra; ez utóbbi idén április 20. lesz. További törvényi megkötés az is, hogy a választás napja nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által kiadott szombati közleményben Áder János úgy fogalmazott: amikor a 2014-es választások kiírásáról döntött, a korábbi hagyományok tisztelete mellett - miszerint az utóbbi három országgyűlési választás április első felében zajlott - négy szempont vezérelte. Egyrészt: "Magyarország polgárainak jogos elvárása, hogy a választási kampány időszaka ne nyúljon a szükségesnél és indokoltnál hosszabbra." Másrészt: "Magyarország érdeke – demokráciánk közel két és fél évtizedes történetének közös tapasztalata alapján –, hogy politikai nemzetünk tagjaitól a 2014-ben felhatalmazást kapó új Országgyűlés mielőbb megalakulhasson, és az új kormány mielőbb munkához láthasson."

Harmadik érvként a köztársasági elnök azt írta: "Magyarország pillanatai drágák, ezért hazánk polgárai szempontjából kiemelten fontosnak tartom, hogy az Európai Unió új költségvetésében rendelkezésünkre álló, több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás felhasználását semmi se hátráltassa. Minél előbb lesz új felhatalmazással bíró kormány, a vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és családok annál előbb juthatnak hozzá az ország gyarapodását és polgárainak jólétét szolgáló forrásokhoz."

Végezetül: "Egy ország élete nemcsak a pénzről, a gazdasági lehetőségekről szól, hanem az itt élők békéjéről és nyugalmáról is. Ezért a választások időpontját meghatározó döntésemmel azt is elő kívánom segíteni, hogy – túljutva a politikai pártok versengésével szükségszerűen együtt járó zajos kampányidőszakon – a húsvéti ünnepek lehetőleg már olyan békés és nyugodt keretek között telhessenek, ami mindannyiunk személyes és közös reménye, jogos óhajtása – bármi legyen is a hitünk."

II. Rákóczi Ferenc visszahelyezett lovas szobra Budapesten, az átépítés alatt álló Kossuth téren
Budapest, 2014. január 18. II. Rákóczi Ferenc visszahelyezett lovas szobra Budapesten, az átépítés alatt álló Kossuth téren 2014. január 18-án. A szobrot 2013. április 30-án szállították el felújításra. MTI Fotó: Kallos Bea
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.