Április 6-a a teszt napja lesz

A Fidesz nem akar változtatni a választójogi rendszeren, maximum „csiszolásra” hajlandó.

Egyelőre azt lehet mondani, hogy feljelentést kell tenni, ami alapján elindul a nyomozás – így reagált Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa arra, hogy a Kormányváltók ellenzéki szövetség egyik jelöltjéhez, Helmeczy Lászlóhoz ismeretlenek olyan aktacsomagot juttattak el, ami megítélésük szerint 8-10 ezer másolt ajánlóívet, azaz hamis aláírásokat tartalmaz.

A gyanú alapján a hamisítás tíz választókerületet és tíz pártot érinthet: az Új Magyarország Pártot, az Új Dimenzió Pártot, a Kisgazdapárt–MIÉP választási szövetséget, a Szabad Választók Párját, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot, a Magyarországi Cigány Pártot, az Összefogás Pártot, az Elégedetlenek Pártját, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget. A választókerületek között budapesti, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Pest megyei, szabolcsi, hevesi és zalai körzetek vannak.

Munkatársunk felvetette, miszerint a mostani eset, illetve a Marek Bertram politológushallgató, aktivista által a napokban elmondottak alapján – állítása szerint kereskedés zajlott az aláírásokkal, az MCP a JESZ, a KTI, a SZAVA és a Zöldek esetében fordult elő, hogy kicserélték egymással a megszerzett aláírásaikat –, a Fidesz szükségesnek tartja-e, hogy az áprilisi parlamenti választások után kezdeményezze a választójogi, illetve a választási eljárási rendszer módosítását. Gulyás Gergely azt mondta: meg kell várni a nyomozás, a vizsgálat lezárultát és a választási eredményeket. Mindennek ismeretében lehet válaszolni arra, szükség van-e bármilyen korrekcióra.

Gulyás Gergely ugyanakkor azt határozottan állította, ha minden vád és gyanú beigazolódik, mely az aláírások hamisításával kapcsolatos, akkor is megállapítható, hogy a régi szabályok szerint történt kopogtatócédula-gyűjtés esetén magasabb számban voltak visszaélések. Akkor, ha valaki feltört egy postaládát, nemcsak az ajánlószelvényhez, hanem az érintett személyes adatához is azonnal hozzájuthatott –emlékeztetett. A fideszes politikus mindehhez hozzátette, a hamisítóknak azzal kell szembenéznie, hogy a személyes adatokkal való visszaélés, közokirat-hamisítás és a választás rendje elleni bűncselekmény halmazati fokozata szerint „jó eséllyel” letöltendő szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Még a Szigetvári Viktor (Együtt) által közölt, a feltételezett hamisításokra vonatkozó híradások előtt a kormányoldalon a Népszabadságnak azt mondták: április 6. lesz a választási rendszer tesztje, ahogyan az az 1990-es választásokon is történt. Mostani tudása szerint a kormányoldal nem készül a választójogi törvény, illetve a választási eljárási szabályok generális megváltoztatásra, ha ismét győz a Fidesz. Mindössze „csiszolásokra” tesznek javaslatot, ha szükség lesz rá. Forrásunk úgy fogalmazott, az a lényeg, hogy „becsületesnek kell lenni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.