Anyázás mesterfokon: így vitázott Fábry és Hajós

Ellenségnek tartják a függőlegest és a vízszintest? Újra érezni akarják a puszták részegítő mámorát? Irány Levédia! Fábry Sándor és Hajós András az Európai Unióról vitázott.

Fábry Sándor és Hajós András azért ment a Millenáris Parkban lévő Európa Pontba, hogy hírverést csapjon a Szóval?! címmel meghirdetett, főként középiskolásoknak szóló országos vitaversenynek. A beharangozó sajtóeseményen Lévai Balázs rögtön kedveskedő kérdést intézett hozzájuk: „Mintegy tizenhárom és fél percig csöndben kellene maradnotok. Tudjátok abszolválni?”

Tudták – legalábbis majdnem. Miközben Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője amolyan kedvcsinálóként a „demokratikus politikai kultúra alapvető mechanizmusáról”, a vitázás „struktúrájáról”, valamint az „unió és hazánk előtt álló kihívásokról” beszélt, Fábry közbetüsszentéssel és krákogásokkal vétette észre magát.

Győri Enikő külügyi államtitkár köszöntőjében mindenekelőtt a helyszínválasztás szimbolikus jelentőségére hívta fel a figyelmet: a Millenáris Park a város könnyen megközelíthető részén fekszik, át lehet járni egyik épületből a másikba, nincsenek falak és nincsenek korlátok. (Húha...) Aztán részletesen ecsetelte, milyen rossz a kinyilatkoztatás, és mennyire jó dolog a vita, amely nyitottságot, mások iránti odafigyelést igényel.

Esküdni mertünk volna rá, hogy burkoltan saját miniszterelnökét bírálja, de – amikor közölte, hogy „Magyarország össztűz alatt áll” – rájöttünk: valamit végzetesen félreértettünk.

A mérsékelten izgalmas felvezetés után a közönség egyre nagyobb érdeklődéssel várta Fábry és Hajós verbális összecsapását. A szervezők szigorú szabályokat dolgoztak ki. A tételmondat így szólt: „az egységes Európai Unió egy utópia”. A vita egyik résztvevőjének az állítás védelmében, a másiknak azzal szemben kellett érvelnie kétszer két percben. Utána szerepet cseréltek.

Elsőként Hajós András lépett mikrofonhoz, pontosabban a gördülő szónoki emelvényhez, amelyet „cége új termékeként” rögtön eladásra kínált. (Mondván, hogy ajándékként most doktori disszertációt is kapnak hozzá a megrendelők…) Hajós megfeledkezett arról, hogy a kiosztott feladat szerint az unió ellen kellene beszélnie, és csak az utolsó pillanatokban kapott észbe. „Repedezik a csempe az EU fürdőszobájában” - jelentette ki.

Fábry szemrehányására, hogy előzőleg miért agitált Európa mellett, Hajós kemény szavakkal vágott vissza: „Ne azt figyeld, amit mondok, hanem azt, amit csinálok!” És tényleg, kifejezetten euroszkeptikus látványt nyújtott, ahogyan karba tett kézzel álldogált.

A germán és szláv tenger között, ebben a nyelvi magányban és kulturális vákuumban fokozottan szükségünk van barátokra, szövetségesekre – hangsúlyozta az Európai Unió iránt mélyen elkötelezett Fábry. Hisz egyetlen ropi törékeny, de száz ropi…

Hajós viszont felidézte azt a sokak által átélt keserű élményt, midőn egy társaságban körbekínálják a ropit, de nekünk már nem marad más, csak a zacskó alján a só. „Ideje lenne visszatérni nagyanyáink pogácsájához!” – sürgette.

Szerepcsere következett, Fábry vált az unió ellenfelévé. Albérlők vagyunk – vélekedett –, ráadásul kint, a folyosó végén van a klozett. Akkor már legyünk egyedül az albérletben, de legalább büszkén, és „állva hugyozzunk a csapba”!

Hajós szerint képviselő-, illetve vitatársának szövege bepillantást enged abba, milyen az, ha nem tartozunk Európához. Fábry közbekiabálásokkal igyekezett megzavarni a beszédet („Szégyelld magad!”, „Hazaáruló!”, „Megtalállak!”, „Köcsög!”), majd megállapította: ezer éve örök ellenségünk a függőleges és a vízszintes. Nem megy ez, térjünk vissza Levédiába, mangó színű koton és lapos tévé helyett kumisz és báránysült kell nekünk, érezni akarjuk a puszták részegítő mámorát.

Eljött a pillanat, amikor értelmüket vesztették a hosszú körmondatok. Hajós csak ennyit mondott: „Európa csendes, újra csendes, Levédia viszont ordít, újra ordít…”

Hajós András és Fábry Sándor vitázik
2012.01.12 "Szóval?!" elnevezésű, jórészt kölyköknek szervezett vitakultúra sorozat első sajtóeseménye, amelyen Hajós András és Fábry Sándor vitázik .
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.