Anyatejhiány sújtja Baranyát

Lassan a minimális mennyiségű anyatej sem jön össze a pécsi anyatejgyűjtő állomáson – írja a bama.hu.

– Nagyon kevés édesanya jelentkezik már nálunk, egyre kevesebb – panaszolja Eperjesiné Édelmann Ágnes, a pécsi tejgyűjtő állomás vezetője. – Nem tudjuk pontosan, mi lehet az oka. Hallottunk már vissza furcsa dolgokat, többek között azt is, hogy minek vesződni az anyatejjel, amikor már annyiféle tápszer van. Pedig nincs semmi, ami jobb lehetne egy kisbabának, mint az anyatej. Abban minden benne van, köztük immunerősítő anyagok is, amelyeket a tápszerek nem tartalmaznak. Ráadásul az összetétele is pont a baba életkorának megfelelő. Amit mi érzékelünk az az, hogy olyan kevés édesanya jelentkezik, hogy az ellátás veszélybe került, a napi fél liter anyatej begyűjtése is nehézséget jelent. Pedig nagy szükség lenne rá a koraszülött osztályon, a szülészeti klinikán és a csecsemőotthonokban is.

– Sokáig én sem hallottam erről a lehetőségről, csak szenvedtem a sok tejtől – mesélte lapnak Barna Xénia, háromgyermekes édesanya. – Aztán a védőnőm javasolta, hogy menjek el a szükséges vizsgálatokra, és ha mindent rendben találnak, adhatok más gyerekeknek is anyatejet. Pécsiként minden nagyon gyorsan ment, az anyatejállomáson nagyon kedvesek voltak: kézen fogtak, és mindenhova elkísértek. Húsz perc volt ez egész procedúra. Azóta viszont nagyon örülök, hogy adhatok és segíthetek. Ha nem járna érte pénz, akkor is szívesen adnám. Lehet, hogy van vele munka, de hamar belejön az ember.

Egyes információk szerint több háziorvos és védőnő is akad, akik inkább lebeszélik az anyukákat a tej leadásáról, sőt, magáról az anyatejről is. Ehhez képest volt viszont bolt, ahol az eladó figyelt egy anyukára, aki anyatej lefagyasztásához vitt folyamatosan kellékeket. Végül megszólította, és javasolta, hogy inkább vigye a fölösleges tejet az állomásra. A kismama meg is fogadta a tanácsot, azóta rendszeres leadó.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.