Antiszemita politikus szobrát avatják szerdán Pesten

A Mazsihisz tiltakozik az ellen, hogy a Ferencvárosban szobrot állítanak az egykori antiszemita politikus Donáth Györgynek. Az Együtt szerint botrány, hogy a Fidesz ismét egy rasszistának, hírhedt fajvédőnek és hétpróbás antiszemitának készül szobrot állítani.

Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált - idézi a hvg.hu a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményét arról, hogy szobrot állítanak a IX. kerületben Donáth Györgynek.

A szoborállításon ráadásul a fideszes frakcióvezető-helyettes Gulyás Gergely mond beszédet, amellett, hogy részt vesz rajta Boross Péter volt kormányfő is.

Heisler András Mazsihisz-elnök hibás lépésnek tartja, hogy a holokauszthoz hozzájáruló, szélsőséges eszméket támogató személyeknek szobrot állítanak hazánkban - írják, hozzátéve, hogy aki ennek a véleménynek okait keresi, csak néhány métert kell sétálnia a helyszíntől és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban megismerheti a fajelmélet következményeit. Donáth szobrát ugyanis szerdán 15 órakor az Üllői út és a Páva utca sarkán avatják majd fel.

Korábban az Együtt adott ki közleményt, azt követelve, hogy ne állítsanak szobrot a politikusnak, aki "történészek egybehangzó véleménye szerint" "nemcsak a zsidótörvények lelkes támogatója és a fajvédő mozgalom fő szervezője volt, de a német-sváb kisebbséggel szemben is fellépést követelt".

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.