Antifasiszta nap: Radnóti menet és fáklyás megemlékezés

Napközben emlékmenettel, a kora esti órákban pedig fáklyás demonstrációval emlékeznek Budapesten a nácizmus és a nyilasterror áldozataira november 9-én, a nemzetközi antifasiszta napon.

A kristályéjszaka néven hírhedtté vált 1938-as németországi zsidóellenes pogromban zsinagógák százait fosztották ki és rongálták meg; üzletek és lakások ezreit rabolták ki, majd gyújtották fel; embereket lincseltek meg vagy hurcoltak tízezrével koncentrációs táborokba. A központilag irányított antiszemita vérengzés dátuma, november 9-e ma nemzetközi antifasiszta nap. És egyúttal a nyilas terror áldozatává vált Radnóti Miklós halálának évfordulója.

Az Új Spartacus Liga és a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete által meghirdetett Radnóti emlékmenet kedden 12 órakor indul a Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájától. A rendezvénnyel a szervezők az ellen is tiltakoznak, hogy a parcellában "nyilas tömeggyilkosok" is közpénzen fenntartott nemzeti díszsírhelyeket kaptak.

A menet a Népszínház utca (Kis Varsó emléktábla), a Bethlen Gábor téri Magyar zsidó munkaszolgálatosok emlékműve és a Károly körút (Koszorús Ferenc emléktáblája) érintésével a Pesti alsó rakparton ér véget, a "Cipők a Dunánál" emlékműnél. A táv teljes hossza csaknem 17 km, a menethez útközben is lehet csatlakozni. (Részletes információk itt olvashatók.)

A nyilas terror áldozataira emlékező fáklyás demonstráció kora este, fél hattól kezdődik a "vascipőknél".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.