Magyar antirasszisták néztek farkasszemet német neonácikkal

Antirasszista „kegyeleti őrségállást" tartott a Hősök terén szombaton több civil szervezet, megemlékezve a vészkorszak és a romagyilkosságok áldozatairól, egyúttal tiltakozva az "újnyilas militáns alakulatok rendszeres parádéi" miatt. Az eseményt kisebbfajta incidens előzte meg.

Antirasszista szervezetek "kegyeleti őrállást" tartottak szombaton a Hősök terén. A közelben kisebb német neonáci csoportok is feltűntek, a rendőrök távozásra szólították fel őket.

Kiderült, hogy mindannyian a közelben szálltak meg. Becsülhetően mintegy negyvenen foglaltak szállást az István utcai hotelben (szombatra korábban a nemzeti Forradalmi Párt nemzetiszocialista gyűlést hirdetett, amit aztán lemondtak). A szálloda képviselője elmondta: nem tudta, hogy a német vendégek bőrfejűek.

A Hősök terén demonstráló antirasszisták csoportja a hotelhez vonult, köztük volt Szanyi Tibor szocialista képviselő is. A magyar antirasszisták a hotel előterében farkasszemet néztek a német neonácikkal, miközben a rendőrök igazoltatták a jelenlévőket (elsősorban a külföldieket), és felírták adataikat. A kölcsönös bekiabáláson kívül attrocitás nem történt, egy idő múlva a rendőrök megkérték az antirasszistákat, hagyják el a helyszínt.

A „kegyeleti őrségálláson" a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete, a Magyar Antifasiszta Liga, az Országos Liberális Klub és - többek között - a Roma Polgárjogi Alapítvány a vészkorszak (a múlt) és a cigányok elleni sorozatgyilkosság (a jelen) áldozatairól is megemlékezik.

A demonstráció egyúttal tiltakozás az „újnyilas militáns alakulatok rendszeressé vált parádéi", valamint az ellen, hogy a bíróság engedélyezte a Nemzeti Forradalmi Párt működését.

 

A megemlékezők nem csak a második világháború civil áldozatai előtt hajtottak fejet, de a romagyilkosságok áldozatai előtt is tisztelegtek
Antifasiszta demonstráció a Hősök terén - kegyeleti őrsereg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.