Antifasiszta emlékmenet Budapesten

Antifasiszta emlékmenet indult csütörtök délután Budapesten a Deák térről a Budakeszi útra Ságvári Endre halálának 68. évfordulóján.

A húsz-harminc ember Bajcsy-Zsilinszky Endre szobrától indult, a menet felkeresi Kiss János altábornagy szobrát, az egykori Margit körúti fogházat, valamint Raoul Wallenberg szobrát. A felvonulás fáklyás megemlékezéssel zárul este a Budakeszi úti Remíz étteremnél, ahol 68 éve a csendőrökkel vívott tűzharcban meghalt Ságvári Endre. A menet indulásakor Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság fővárosi szervezetének elnöke úgy fogalmazott: "arra emlékezzünk, hogy voltak, akik magukban tisztázták, hogy fegyvert fognak a terrorral szemben a náci megszállás alatt, közülük való Bajcsy-Zsilinszky Endre és Ságvári Endre".

Csonka Beáta, a Demokratikus Koalíció (DK) aktivistája a menet indulását megelőzően felszólította a kormányzatot, hogy ne szimpatizáljon "a Jobbikkal, a náci és fasiszta eszmékkel", mert annak az lesz a vége, "mint 1944-45-ben, amikor sok becsületes embert kivégeztek a nyilasok". Mint fogalmazott: "ma is vannak nyilasok a Magyar Gárdában és Jobbikban". A menetben a DK egyik helyi szervezete, a Szolidaritás egyik aktivistája és néhány érdeklődő képviseltette magát.

Péntek délután a Magyar Antifasiszta Liga és a MEASZ-Összefogás a Demokráciáért, a csatlakozó civil szerveződésekkel együttműködve szervez megmozdulást Ságvári Endre halálának évfordulója alkalmából a Gesztenyéskerti Antifasiszta Emlékműnél.

Ságvári Endre jogász, 1940-ben csatlakozott a Kommunisták Magyarországi Pártjához, 1942-től illegalitásba vonult. 1944-ben szerkesztette a Béke és Szabadság című lapot. Részt vett az ellenállási mozgalom szervezésében. 1944. július 27-én a Budakeszi úti Nagy cukrászdában (ma Remiz étterem) csendőrök akarták igazoltatni. Tűzpárbaj alakult ki, amelyben Ságvári és egy csendőr is meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.