Annyi a Fidesz-jelölt, mint a többi párté együttvéve

A parlamenti pártok közül a legtöbb jelöltet a Fidesz állította az októberi önkormányzati választásra. Ezüstérmes a Jobbik, bronzérmes az MSZP, míg a képzeletbeli dobogó mellé az LMP állhat. A KDNP a legtöbb helyen szövetségesével, a Fidesszel közösen indít jelöltet.

A Fidesz mind a polgármesterjelöltek, mind az egyéni választókerületi jelöltek "kategóriájában" megelőzi vetélytársait az Országos Választási Iroda szombat délelőtti adatai szerint.

A kormányzó párt nagyságrendekkel több polgármesterjelöltet állított, mint a többiek. (Ennek oka, hogy azokon a kistelepüléseken is állított jelöltet, amelyeket az elmúlt húsz évben jórészt függetlenek irányítottak.) A Fidesz 1.140, a Jobbik 219, az MSZP 194, míg az LMP 26 helyen szeretné elnyerni a települési (kerületi) vezetői posztot. Összesen 3.176 településen választanak polgármestert.

A 3.008 tízezernél kevesebb lakosú településen, ahol úgynevezett egyéni listán választják meg az összesen 14.642 képviselőt a testületekbe, a Fidesz 4.245, a Jobbik 1.236, az MSZP 454, míg az LMP 45 jelöltet állított. (A nagy különbségre ugyanaz a magyarázat, mint polgármesterjelölt-állításnál.)

A 168 tízezernél több lakosú településen - ahol vegyes választási rendszerben választják meg a képviselőket, 1.631-et egyéni választókerületben és további 641 képviselőt kompenzációs listáról) - az egyéni választókerületekben a polgármester-állításnál lényegesen szorosabb az eredmény; a Fidesz 1.627, a Jobbik 1.493, az MSZP 1.483, míg az LMP 658 jelöltet állított.

A polgármesterjelölteknek, a kislistás és egyéni választókerületi jelölteknek a választáson való induláshoz péntekig kellett összegyűjteniük a választók meghatározott százalékának ajánlását, itt tehát közvetlenül "mérhető" az egyes pártok támogatottsága.

A pártok támogatottságát, jelöltállítási "teljesítményét" a kompenzációs listáknál azonban nem lehet mérni, mert itt csak közvetett a választói támogatottság. Az a jelölőszervezet állíthat ugyanis kompenzációs listát, amely az egyéni választókerületek több mint felében egyéni jelöltet tudott állítani.

Az összes jelöltek száma (a fentiek figyelembevételével) a Fidesznél a legnagyobb; 8.385, a Jobbiknál 3.841, az MSZP-nél 3.359, míg az LMP-nél 916.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.