Ángyán titkos listája a külföldi alapanyagokból készült hungarikumokról

A vidékfejlesztési tárca volt államtitkára, Ángyán József szerint a szakminisztériumban korábban a kormányfő kérésére készült egy lista azokról a nagy húsipari cégekről, amelyek hungarikumokat nem teljesen magyar alapanyagból állítanak elő. Az LMP követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a listát. A miniszterelnök sajtófőnöke cáfolta, hogy náluk lenne a lista.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban készült egy lista a miniszterelnök kérésére azokról a nagy húsipari cégekről, amelyek hungarikumokat nem teljesen magyar alapanyagból állítanak elő - mondta a hvg.hu-n szerdán megjelent interjúban Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca volt államtitkára.

Ángyán József azt mondta a hírportálnak, hogy a tavaly év eleji dioxinbotránnyal kapcsolatban - amikor moratóriumot rendelt el Magyarország az import húsokra - valóban készült egy százas lista, amelyet még a Vidékfejlesztési Minisztérium állított össze a legnagyobb magyar húsipari cégekről, amelyek hungarikumokat állítanak elő nem teljesen magyar alapanyagból.

Meglepő módon - folytatta - nem a németek, hanem az egyik legnagyobb magyar húsos érdekeltség "verte az asztalt" a minisztériumban, hogy függesszék fel a moratóriumot. "Maga a miniszterelnök úr kérdezett rá ennek kapcsán, hogy ugye az nem lehet, hogy magyar tőkeérdekeltségű húsipari cégek a hungarikumokat nem magyar alapanyagból állítják elő? Ő kérte, hogy állítsuk össze a listát, hogy lássuk: miből is dolgoznak ezek a cégek" - idézte fel.

A volt államtitkár igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy például a Pick rajta van-e ezen a listán, de hozzátette, hogy szinte az összes nagy húsos cég szerepel rajta, azonban ez egy olyan lista, amely kimutatja azt is, "ha mondjuk 10 százalékban nem hazai az alapanyag, vagyis az arányok azért eltérőek".

Arra a kérdésre, hogy mi volt Orbán Viktor véleménye a lista láttán, azt válaszolta: a miniszterelnök azt mondta, "le kell ülni az urakkal, és erre a helyzetre megoldást kell találni, ezt a problémát közösen kell megoldani".

A volt államtitkár szavaira gyorsan reagált az LMP, amely arra szólította fel a miniszterelnököt és a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra azoknak a cégeknek a listáját, amelyek külföldi húskészítményekből állítanak elő hungarikumokat.

Szabó Rebeka képviselő úgy fogalmazott: pártjuk elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy a "jelek szerint a miniszterelnök és a kormány asszisztál a magyar fogyasztók megtévesztéséhez". A politikus hangsúlyozta: azzal, hogy a kormány visszatartja a listát, hozzájárul ahhoz, hogy még a jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozzák a magyar sertéstenyésztőket.

Szabó Rebeka az interjúban említett nagyvállalatokra utalva kijelentette, legalább a jelentős mennyiségű agrártámogatáshoz jutó "magyar nemzeti nagytőkének" be kellene teljesíteni azt a feladatát, hogy a magyar termelőktől vásárol és ezekből a termékekből állítja elő készítményeit. Hozzátette, hogy a kormánynak eközben a fenntartható mezőgazdaság kulcsszereplőit, vagyis a kis- és közepes családi gazdálkodókat kellene támogatnia, nem pedig a "zöldbárókat helyzetbe hozni".

A miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint Ángyán József volt államtitkárnál van az a lista, amely a nem teljesen magyar alapanyagból hungarikumokat előállító nagy húsipari cégeket sorolja fel. "Sem a miniszterelnök, sem a kormány nem tart vissza semmit. Ángyán József készítette még államtitkárként a listát, nála van" - közölte Havasi Bertalan, Orbán Viktor kormányfő sajtófőnöke szerdán az MTI megkeresésére, reagálva az LMP-s Szabó Rebeka sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.