'Nem lehet egyenlőségjelet tenni a hódító és a felszabadító közé’

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság sem örül a Szabadság térre tervezett, hatalmas politikai botrányt kiváltó angyalos-sasos emlékműnek, mely a német megszállás áldozatainak állítana emléket.

A civil szervezet elnöksége lapunkhoz eljutatott közleményében azt írja: ”sajnálattal értesültünk arról, hogy Magyarország 1944-es náci megszállásának 70. évfordulójára készülő, a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű és a megvalósítás megokolása nem segíti a világos beszédet a második világháborúval és a holokauszttal kapcsolatos felelősség vonatkozásában".

Az emlékmű a szervezet szerint szimbolikusan ellenpontozná a náci megszállás alól a magyar népet felszabadító szovjet katonák áldozatvállalását megörökítő obeliszket. Az emlékmű azonban – írják – nem képes hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar társadalom szembe tudjon nézni az ország korabeli szerepével, a második világháború okaival és következményeivel, és a szovjet Vörös Hadsereg szerepének reális értékelésével.

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság úgy véli, a pragmatikus magyar-orosz kapcsolatrendszernek része kell hogy legyen a közös történelmi múlt és benne a Vörös Hadsereg és a Szovjetunió második világháborús áldozatvállalásának tiszteletben tartása is.

„A múlt tisztelete és a tanulságok levonása egyaránt arra késztet mindannyiunkat, hogy egyértelműen fogalmazzunk: nem lehet egyenlőségjelet tenni a hódító és a felszabadító, a bűnös és az áldozat közé. Mint ahogyan nem lehetséges relativizálni a Horthy-rendszer reprezentánsainak és kollaboráns szereplőinek a felelősségét sem a magyar nemzet második világháborús anyagi- és emberveszteségeiben, sem a népirtás bűnében” – írják.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Amint azt mi is megírtuk, a Párkányi Raab Péter szobrász tervei alapján készülő, Gábriel arkangyal és a birodalmi sas együttesét ábrázoló alkotás mintegy 210 millió forintba kerül áfa nélkül.

A kormány 2013 utolsó napján döntött a szoborállításról, és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a beruházást, kiemelve a normál hatósági engedélyezési körből. Az emlékművet gyorsított eljárással márciusban avatnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.