Angyalföld nem adja az iskoláit

Angyalföld lázadásra hívja mindazon településeket, amelyek nem szeretnék állami kézbe adni iskoláikat. A XIII. kerület képviselői úgy vélik: az intézmények jobb kézben vannak a helyi önkormányzatoknál.

A XIII. kerület Önkormányzata úgy döntött tegnap, hogy megtartja a jelenleg önkormányzati fenntartású általános iskoláit és gimnáziumait. 

Az angyalföldi képviselő-testület sajnálattal állapította meg, hogy a törvény nem helyi közügyként kezeli a közoktatást. A „közszolgálat” jegyében elrendelt, mindenre kiterjedő állami felügyelet sértő a kerületben élők közösségét megtestesítő önkormányzatiságra, a helyi autonómiára, veszélyezteti az elért helyi eredményeket és a meglévő értékeket. A lakosságnak nyújtott minőségi helyi szolgáltatások megkérdőjelezésével és elvételével a helyi adottságokat és igényeket a legjobban ismerő önkormányzatokat a számlákat kifizető gondnoki pozícióba fokozza le. Eddigi fenntartóként jó gazda módjára gondoskodott a rá bízott 4.600 általános iskolásról és 1.850 gimnazistáról - vélik a kerületi képviselők, akik meggyőződéssel vallják: fenntartóként jobban tudják szolgálni a lakosságot.

Tóth József polgármester a képviselő-testület megbízásából felhívással fordul polgármester kollégáihoz. Amennyiben a település a gyermekek jövőjéért aggódik, az oktatást és nevelést helyi közügynek tekinti, felelősen gondolkodó polgármesterként csatlakozzon a XIII. kerületi kezdeményezéshez, juttassa el hozzá szándékát, véleményét, gondolatait.

A polgármester levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterhez is, melyben tájékoztatta a képviselő-testület döntéséről. Kérésük megfontolását és mérlegelését javasolta, mellékelve 31 indokot arra, hogy az iskolák továbbra is az önkormányzatok fenntartásában maradhassanak.

Tóth József kerületi tanévnyitó beszédében már kiállt az iskolák megtartása mellett. Beszédét nagy taps fogadta.

A kerület oktatási intézményeibe idén 9.650 gyermek iratkozott be. Az önkormányzat több százmilliót költött az óvodák és az iskolák felújítására, hogy így is segítse az igen eredményes oktatási munkát. A kitűnően érettségizők aránya 19% volt. A nyári táborozást, a cseretáborokat az önkormányzat anyagilag is támogatja, a nyári szünidőben térítésmentesen biztosítanak ebédet a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Az eltelt 10 évben az ECDL-programra összesen 47 millió, az idegen nyelvi programra 160 millió Ft-ot költöttünk. A tagóvoda-vezetők órakedvezményét, a fejlesztőpedagógusokat, a dajkákat és szabadidő-szervezőt a kötelező létszámon felül, önkormányzati forrásból biztosítjuk óvodáinkban. A kerület általános iskoláiban az első osztályos tanulók továbbra is ingyenesen kapják tankönyveiket. A többi évfolyamra járók kérelemre, jogosultsági alapon kaphatnak különböző mértékű kedvezményt. Az óvodákban, iskolákban havonta átlagosan 7.363 gyermek étkezik. Étkezési kedvezményben 3.141 gyermek (az étkező gyermekek 43%-a) részesül. A legrászorultabbaknak térítésmentesen biztosítjuk az étkezést –emlékeztetett az eddigi eredményekre Tóth József polgármester a tanévnyitón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.