Angyalföld befogadná Károlyi szobrát

Angyalföld örömmel befogadja Károlyi Mihálynak, Magyarország első köztársasági elnökének szobrát. Az alkotást ma bontották le a Kossuth téren.

Angyalföldön megpihenhetne Károlyi Mihály szobra. A XIII. kerületi önkormányzat ma közleményben tudatta: megismerve a fővárosi közgyűlés 2012. március 22-i döntését és értesülve a Károlyi szobor mai elbontásáról, kinyilvánítjuk -, hogy a József Attila szobor után - befogadjuk Károlyi Mihály szobrát is.

A mai napon dr. Tóth József polgármester levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, arra kérve: adja át Magyarország első köztársasági elnökének szobrát Angyalföldnek. Varga Imre, Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotásának méltó helye lenne városrészünkben.

Mint ismeretes csütörtök kora reggel elszálították a Károlyi-szobrot a budapesti Kossuth térről – közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője.
A programvezető szerint a szobrot a tér felújítása miatt esedékes régészeti munkák megkezdése miatt kellett elszállítani. Az alkotást egy műhelybe vitték, ahol restaurálják, majd ezt követően Siófokon állítják fel.

Wachsler elmondta azt is, hogy csak április közepe után lesz világos, kerül-e valamilyen alkotás a szobor helyére.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn járult hozzá a tulajdonában álló Kossuth téri Károlyi Mihály-szobor Országgyűlés Hivatala által kért bontásához.

A parlament északi oldalánál álló szobor eltávolítását a tér 1944-es arculatát visszaállító rekonstrukció miatt kérte a hivatal.

A Károlyi-szobrot várhatóan Siófokon állítják fel, a vasútállomással szemközti Millennium parkban, de erre még Siófok önkormányzatának is rá kell bólintania. A Balaton-parti város az újraállítás költségeinek megtérítését, illetve az alkotás térítésmentes átadását kéri. Varga Imre szobrászművész 1975-ben felavatott alkotásának vagyonnyilvántartás szerinti értéke 22,6 millió forint. A bontás ellen az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP is tiltakozott.

Vélhetőleg nem ez lesz az egyetlen alkotás, amelyet az átépítés érint, elképzelhető, hogy József Attila Duna-parti szobrát is elmozdítják a helyéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.