Angyalföld az Alkotmánybíróságig megy az iskoláiért

Alkotmánybírósághoz fordul Angyalföld testülete, mivel a nemzeti köznevelésről szóló törvény több paragrafusa is sérti az önkormányzatok helyi közügyek intézéséhez való jogát.

A XIII. kerületi önkormányzat a nemzeti köznevelési törvénnyel kapcsolatos alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz. Az önkormányzat szerint a törvény több paragrafusa sérti az Alaptörvény több cikkét, s vele a jogállamiságot és az önkormányzatoknak a helyi közügyek intézéséhez való jogát. A törvény például minden más jogi személynek, és a magánszemélynek is megengedi a köznevelési intézmény fenntartását, kivéve a helyi önkormányzatnak. Ez a korlátozás indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tanulás szabadságát is, hiszen kizárja a helyi önkormányzat részvételét e folyamatból, annak ellenére, hogy önként vállalt feladatként részt vehetne ebben a tevékenységben. 

A törvény rendelkezései sértik az önkormányzati jogosítványokat, így a település közösségének saját ügyeiben való eljárási jogát és az önkormányzati tulajdonosi és döntési jogosultságokat is. Sérülnek az önkormányzat jogai azáltal is, hogy a fenntartott intézményrendszerének sorsa bizonytalanná válik.

Mint arról korábban beszámoltunk, a XIII. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy megtartja a jelenleg önkormányzati fenntartású általános iskoláit és gimnáziumait. Az angyalföldi képviselő-testület szerint a „közszolgálat” jegyében elrendelt, mindenre kiterjedő állami felügyelet számlákat kifizető gondnoki pozícióba fokozza le az önkormányzatokat. Eddigi fenntartóként jó gazda módjára gondoskodott a rá bízott 4.600 általános iskolásról és 1.850 gimnazistáról – vélik a kerületi képviselők, akik meggyőződéssel vallják: fenntartóként jobban tudják szolgálni a lakosságot. 

Tóth József polgármester a képviselő-testület megbízásából szeptember elején felhívással fordult polgármester kollégáihoz: csatlakozzanak a XIII. kerület iskolamegtartó kezdeményezéséhez.

A polgármester levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterhez is, melyben tájékoztatta a képviselő-testület döntéséről. Kérésük megfontolását és mérlegelését javasolta, mellékelve 31 indokot arra, hogy az iskolák továbbra is az önkormányzatok fenntartásában maradhassanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.