Merkel: a magyarok szárnyakat adtak

A németek örökké emlékezni fognak Magyarország történelmi hozzájárulására a közös Európához- mondta Angela Merkel német szövetségi kancellár Sopronpusztán, a páneurópai piknik 20. évfordulóján. Bajnai Gordont tüntetők fogadták Fertőrákoson, libákkal. Helyszíni tudósítás.

Az 1989-es páneurópai piknikre, a kelet-németek Ausztriába történő átengedése huszadik évfordulójára emlékeztek szerdán Sopronpusztán. Carl Bildt, az uniós soros elnökségét betöltő Svédország külügyminisztere beszéde elején kijelentette: büszke arra, hogy a páneurópai piknik egyik védnöke, szervezője Walburga Douglas-Habsburg most a svéd parlament képviselője. Bildt az unióról szólva úgy fogalmazott: az európai közösség tovább fejlődik, napról napra építkezik, egyre nagyobb támogatást és függetlenséget adva tagállamainak, polgárainak.(A külügyminiszter exkluzív nyilatkozatot adott lapunknak.)

Sólyom László köztársasági elnök beszédében a pikniket „egy európai horderejű eseménysor láncszemének" nevezte, olyan történéseknek, melyek visszaigazolták az akkori magyar kormány politikai és erkölcsi teljesítményét éppúgy, mint a piknik szereplőiét. A köztársasági elnök feltette a kérdést: kié a múlt? Ki vitte végbe a rendszerváltást? Mi az új, demokratikus rendszer viszonya a Kádár-rendszerhez. Sólyom László hangsúlyozta: „nincs folyamatosság a kettő között."

A köztársasági elnök leleplezte Melocco Miklós Áttörés című szobrát, majd fogadta a helikopterrel érkező Angela Merkel német szövetségi kancellárt. Merkel Németország nevében köszönetet mondott azért, hogy húsz évvel ezelőtt a magyarok rab népként is segítették áttörni a rabság kapuját egy másik rab nemzet állampolgárainak.

Külön, név szerint kiemelte Németh Miklós akkori miniszterelnök és Pozsgay Imre államminiszter érdemeit. Azt mondta: a magyarok szárnyakat adtak a kelet-németek szabadságvágyának. Az egyszer kinyitott határkaput már nem lehetett visszazárni. A piknik keretében hétszáz kelet-német menekült demonstrálta szabadságvágyát a világ előtt, s a az NDK vezetői számára - hangsúlyozta Merkel, aki beszéde után egykori menekült németekkel beszélgetett.

Ezt követően Sopronban találkozott Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel, majd a fertőrákosi barlangszínházban mond beszédet. Utána megbeszélést folytat Sólyom László köztársasági elnökkel.

A fertőrákosi barlangszínháznál két-három tucat tüntető várta csokornyakkendős libákkal a magyar kormányfőt. Az ismert kormányellenes jelszavakat skandáló kisebb csoportulás nem jelentette be előre demonstrációját, így a rendőrök kiszorították őket az évfordulós ünnepségek egyik helyszínének bejáratától - jelentette tudósítónk a helyszínről.

 

Angela Merkel és Sólyom László a sopronpusztai emlékhelyen beszélget a páneurópai piknik huszadik évfordulóján
Angela Merkel és Sólyom László a sopronpusztai emlékhelyen beszélget a páneurópai piknik huszadik évfordulóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.