Andor: A válságkezelés nyithat utat a politikai unióhoz

A hazai jogszabályoknak harmonizálniuk kell az uniós direktívákkal, és akkor nem fogják szankcionálni Magyarországot - állítja Andor László uniós biztos, aki szerint Európa jelenleg félúton tart a válságkezelésben, amely egyúttal utat nyithat egy újfajta politikai unió irányába is.

Ahhoz, hogy Magyarországot ne szankcionálják, a jogszabályoknak meg kell felelniük az uniós direktíváknak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Andor László. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa szerint Magyarország gazdasági növekedését meghatározhatja a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalássorozat.

Andor László kiemelte, hogy előkerülhetnek újabb vitatott kérdések, de ez attól is függ, hogyan haladnak a nemzetközi tárgyalások. "Lettek újszerű megoldások, és ez nyilvánvalóan új helyzetet teremt, illetve felvet olyan kéréseket, amelyekkel a Bizottságnak foglalkoznia kell. Ez a legintenzívebben az úgynevezett belső piaci, illetőleg az adózási kérdésekben mutatkozik meg. Kérdés, hogy a versenysemlegességet adott esetben bizonyos intézkedések sértik-e, illetve, hogy bizonyos új adónemek hogyan felelnek meg az uniós szabályoknak. Az új elemeket természetesen mindig meg kell vizsgálni" – magyarázta.

Az uniós biztos szerint ahhoz, hogy Magyarországot ne szankcionálják, a jogszabályoknak meg kell felelniük az uniós direktíváknak. Andor László az InfoRádióban beszélt arról is, hogy összhangba kell hozni a munkajogi kérdéseket is, a többi között a nők foglalkoztatásán is javítani kell. Andor szerint a közös politikák kialakítására több országban hiányzik a politikai akarat. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy sok államban gondot okoz a törvények összhangba hozása az uniós direktívákkal – tette hozzá.

Eddig az út felét tette meg a válságkezelésben az Európai Unió – mondta Andor László. Szerinte a válság kezelése egyben átalakulási folyamat is, amelynek eredményeképpen egyfajta politikai unió is létrejöhet.

"Félúton vagyunk, ha azt feltételezzük, hogy ennek az átalakulásnak a végpontja egy szilárdabb, szorosabb koordináció, egy magasabb minőségű unió, ha tetszik, egy föderatív rendszer, amelyben az eddigi gazdasági és monetáris uniót kiegészítik más elemek, például, a bank- és fiskális- és valamilyen formában egy unió, amelyről egyre többet beszélnek Németországban is" – magyarázta.

Andor László szerint a közös valuta működtetése számos közös pénzügy-politikai intézkedést tenne indokolttá, de sok országban jelenleg is hiányzik az erre irányuló politikai akarat – hangzott el az InfoRádióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.