Amit számon kértünk a Fideszen, kétszeresen kell a szocialista párton!

Nincs kettős mérce, nincs lapítás. Amit számon kértünk a Fideszen, azt kétszeresen számon kell kérnünk a mi oldalunkon, a szocialista párton – hangsúlyozta lapunknak Kalmár Szilárd, a Demokratikus Hálózat alelnöke. A magát baloldaliként meghatározó szervezet Szabó Éva ügyében valódi elhatárolódásra szólítja fel az MSZP-t.

A fideszes Molnár Oszkár, Edelény polgármestere (egyéb eszmefuttatásai mellett) szándékos magzatkárosítással vádolt meg roma asszonyokat. A Balközép című lap egyik most előbányászott száma alapján Szabó Éva szocialista képviselő tavaly hasonló megállapítást tett: igaz, konkrétan nem nevezte nevén a cigányokat. Az MSZP-s politikus később arra hivatkozott, hogy a kérdéses cikk a szövegkörnyezetéből kiragadva ismertette az általa elmondottakat, és visszautasította, hogy szavait párhuzamba hozzák Molnár Oszkár kijelentéseivel.

A Demokratikus Hálózat azonban, amely nemrégiben tüntetést szervezett Molnár Oszkár ellen, nem tartja kielégítőnek a magyarázatot. A szervezet levelet írt Lendvai Ildikó pártelnöknek és más szocialista politikusoknak. Bár a levél szerint Molnár Oszkár kijelentései valóban nem mérhetők ahhoz, ami Szabó Évának tulajdonítva a Balközépben megjelent, a nyomtatásban is közölt „rasszista jellegű gondolatok nem maradhatnak lényegi következmény nélkül". Az MSZP nem engedhet meg magának olyan álságos magatartást, amilyet a Fidesz tanúsított Molnár Oszkár esetében. Az ügyet - olvasható - nem lehet elintézni egy nehezen értelmezhető nyilatkozattal: ha az MSZP így jár el, akkor elveszti a morális alapot ahhoz, hogy Molnár Oszkár miatt támadja a Fideszt.

A Demokratikus Hálózat szükségesnek tartja a felelősség tisztázását, valamint azt, hogy az MSZP - és személy szerint Szabó Éva - egyértelművé tegye: elnézést kér mindazoktól, akik úgy érezhetik, hogy „bizonyítékok nélkül, általánosságban súlyos bűnnel lettek megvádolva." Ha nem történik határozott állásfoglalás, akkor a Demokratikus Hálózat - az MSZP-hez tartozó aktivistái közreműködését kérve - etikai vizsgálatot kezdeményez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.