Hogyan olvassuk a kuruc.infót?

Lapszemlénk témái: Ami a jóléti társadalmaknak luxus, a tékozló koldusnak kötelező - Sztriptízt táncolt egy tanárnő a gólyabálon - Elhunyt az Állami Egészségügyi Központból hazaküldött beteg

Politikamentesség, béketeremtés: elindult a püspökjelölt honlapja

A reformátusok Dunamelléki Egyházkerületében küszöbön álló választáson az egyik jelölt csapata tehetségesen használja az internet lehetőségeit. A Youtube-on látható videosorozat után honlapot is indítottak a jelöltnek:
"Fónagy Miklós váci esperes a Dunamelléki Egyházkerület másik püspökjelöltje a jelenlegi püspökkel (Bogárdi szabó Istvánnal - a szerk.) szemben. Az egyházkormányzásban a békességteremtést és a pártpolitikai semlegességet hirdette meg. Akik felkérték őt, hogy jelöltesse magát, azzal indokolták kérésüket, hogy az egyházkerületnek bölcs, pásztori vezetőre van nagy szüksége."

A választások alkalmával elindított honlap itt található>>>>

Hogyan olvassuk a kuruc.infót?

Bajomi-Lázár Péter azt a gyakori vélekedést vizsgálta meg, hogy a kuruc.infót és más hasonló médiumokat azért kellene betiltani, mert szerepet játszhatnak a politikai gyűlölködés és az utcai erőszak terjedésében.Egyik szemináriuma hallgatóit arra kérte, néhány bekezdésben írják meg a kuruc.infóval kapcsolatos reflexióikat. Az így kapott huszonnégy írást gyors tartalomelemzésnek vetette alá.

A következő befogadói stratégiákat találta:

a tárgyilagos befogadói pozíció képviselői egyszerűen szembesítették egymással a honlappal kapcsolatos álláspontokat; a kritikus befogadói pozíció képviselői formai vagy tartalmi kifogásokat fogalmaztak meg, többnyire érzelemmentes hangnemben; az ironizáló befogadói pozíció képviselői gúnyos megjegyzésekkel illették a honlapot; a közömbös befogadói pozíció képviselői távolságtartással szemlélték a kuruc.infót; az egyetértő befogadói pozíció képviselői azonosultak a honlap szellemiségével; a felháborodott befogadói pozíció képviselőiből elemi ellenállást váltott ki a honlap; az analitikus befogadói pozíció képviselői azt elemezték, hogy mi motiválhatja a honlap szerzőinek szélsőséges hangnemét; a rejtőzködők elrejtik valódi álláspontjukat, és pusztán a honlap tartalmának ismertetésére szorítkoznak.

"Mindez azért érdekes, mert azt jelzi, hogy a közönség ez esetben is kreatívan olvas. A megkérdezettek médiahasználata különböző mintákat követ. Sokan nem vesznek tudomást az üzenetek elsődlegesen felkínált, "domináns" jelentéséről, és a maguk módján, a maguk értékrendje szerint értelmezik a kuruc.infón felkínált tartalmakat; immúnisak a szélsőséges nézetekre. Azt bizonyítja, hogy - legalábbis rövid távon - az uszító tartalmak nem feltétlenül ösztönöznek utánzásra, így a mintakövetés érve nem indokolhatja a honlap betiltását" - állapítja meg Bajomi-Lázár Péter.
Hogyan olvassuk a kuruc.infót?>>>>

Ami a jóléti társadalmaknak luxus, a tékozló koldusnak kötelező

A magyar politkai elit mindent megtesz azért, hogy a tévesen értelmezett szociális egyensúly fenntartása érdekében konzerválja  a fenntarthatatlan energiaszerkezetet - írja Pétervári Zsolt az Élet és Irodalomban. Ami a jóléti társadalmaknak felesleges luxus, az a tékozló koldus számára meg sem kérdőjelezhető költségvetési tétel.

"...a formálódó (és várhatóan elhúzódó) nemzetközi energetikai válság kapujába teljes egészében felkészületlenül érkező Magyarország állapotáért a politikai osztály egészét felelősség terheli. Politikusainkat a rendszerváltás során - többek között az ő áldásos tevékenységük folytán - beszűkülő középréteg adóforintjainak elherdálásában nem lehet lekörözni, és ezen kreativitás példája - legalábbis úgy tűnik - újabban rendkívül ragadós: hiszen a fentiekkel egy időben (szintén a nyár folyamán) a környezetterhelési szempontból legkárosabb gazdasági ágazat kapott öt és fél milliárd forintos extratámogatást a Gyurcsány-kormánytól adócsökkentés (egészen pontosan a gépjárműadó 35 százalékának önkormányzati visszatérítése) formájában.

Mindössze összehasonlításként jegyzem meg, Sarkozy néhány hónappal korábban a közúti teherszállítás vasútra történő átirányításának középtávú programját hirdette meg, Kínában pedig emelték az üzemanyag jövedéki adóját (!), hogy a kontinensnyi országban csökkentsék az évtizedek óta radikálisan emelkedő keresletet. Az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek június végi brüsszeli csúcstalálkozóján éppen a közösség legmagasabb életszínvonallal rendelkező országai (pl. Dánia, Svédország, Németország) képviselték a legradikálisabban azon álláspontot, hogy az adórendszer eszközei távlatilag nem alkalmasak a benzinár mérséklésére.

Ezzel párhuzamosan a saját lakosságát szintén érzékenyen érintő energiaválságot Nagy-Britannia nem jelenlegi energiaszerkezetének - költségvetési kedvezmények útján megvalósuló - fenntartásával próbálja kezelni, hanem a szigetország szélturbina-kapacitásának a jelenlegi szint hatszorosára (!) emelésével. A "zöld energia" program (vagyis a szél- és napenergia együttes preferálása) várhatóan százmilliárd fontnyi kormányzati forrást igényel 2020-ig, melynek hála tizenöt százalékban megújuló energiaforrások biztosítják majd a ködös Albion energiaszükségletét. Minden jel arra mutat, hogy ami a jóléti társadalmaknak felesleges luxus, az a tékozló koldus számára meg sem kérdőjelezhető költségvetési tétel: mármint az ipari korszak energetikai szerkezetének a tévesen értelmezett szociális egyensúly megőrzése érdekében halogatott átalakítása a posztindusztriális világ eddig lezajló több mint három évtizedén keresztül.

A rendszerváltáskor módosuló, de alapjaiban napjainkig fennmaradt kádári szociális konszenzusra vezethető vissza a két hazai néppárt elitjének a társadalom többségével kötött latens energetikai konszenzusa. A jóléti szerződés energiapolitikai szegmense mindössze relatív kedvezményezettekkel rendelkezik, hiszen az általa preferált csoportok nem veszik figyelembe, hogy a gázár-kompenzáció lekötötte költségvetési források az ország versenyképességét megalapozó (így távlatilag saját életszínvonalukat biztosító) társadalmi és gazdasági beruházások megvalósítását teszi lehetetlenné."

Pétervári Zsolt: Robin Hood-adó magyar módra>>>>

VIDÉKI LAPOKBÓL

Halottak napi meglepetés: felbontották a temetőbe vezető utat

Az ünnepi hétvége előtt bontotta el a Magyar Közút Kht. Szegeden a Bajai út belvárosi temető melletti szakaszát, burkolatfelújítást végezve. A forgalom csak egy sávon közlekedhet, s munkások jelzőtáblákkal navigálják a lelassult forgalmat. Nagy torlódás eddig nem alakult ki, de ha tovább növekszik a forgalom, ami halottak napjához közeledve egyre valószínűbb, bedugulhat a csomópont. A munkavezető elmondta: most zárult le a közbeszerzési eljárás, túl későn hirdették meg az útfelújítási programot, azért dolgoznak most is. De az ünnepi hétvégén és halottak napján szüneteltetik a munkát, forgalmidugó-veszélytől nem kell tartani. (Tudósítónktól)

Tömeges leépítés Zalában?

Tömeges elbocsátás várható a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárában. A Zalai Hírlap mai számában közölt információi szerint a következő néhány hónapban több száz dolgozótól kénytelen megválni a város legnagyobb gyára, főként azért, mert jelentősen csökkent a kereslet a hagyományos izzólámpák iránt. A GE Consumer Industrial ugyanakkor arról tájékoztatta közleményben a lapot, hogy napirenden van ugyan a működés hatékonyabbá tétele, de leépítésről még nincs döntés. (Tudósítónktól)

Pécs: egymilliárdos ajánlat

A pécsi önkormányzat eladná a Pécsi Vízmű Zrt.-ben birtokolt többségi részvényének 49 százalékát. A 177 milliós névértékű részvénycsomagra - a Dunántúli Napló szerdai számában megjelent cikk szerint - egy vállalkozás több mint egymilliárdos ajánlatot tett. Az eladás ellen tiltakozik a szocialista vezetésű város képviselő testületének Fidesz frakciója, mivel az ellenzék úgy látja: a értékesítés után az önkormányzati kontroll a minimálisra csökken a vízműben, s ez nem szolgálja a lakosság érdekeit. (Tudósítónktól)

Szolgáltatás és kiszolgáltatottság

Kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat a “potyautasokkal" szemben a számláikat rendesen fizetők a távfűtéses lakásokban Nyíregyházán. Főképp azok járnak rosszul anyagilag, akik a lakótelepi lakásokban akaratlanul is körbefűtik a hideg ingatlanokat. A szomszédos, kizárt helyiségekbe átáramló meleg ugyanis, miután nem átalánydíjas az elszámolás, az ő távhő-számláikon jelentkezik - ez olvasható olvasói panaszok nyomán a mai Kelet-Magyarországban. (Tudósítónktól)

Zalai Hírlap: Sztriptízt táncolt egy tanárnő a gólyabálon

Levette a pólóját és melltartóban táncolt tanítványai elõtt egy tanárnő a  zalaegerszegi Széchenyi középiskola gólyabálján; mindezt a diákok  mobiltelefonon rögzítették, így a "sztriptíz" a világhálóra is  felkerült - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.
Rozmán Sándor, az iskola igazgatója a lapnak elmondta, hogy az október közepén tartott gólyaavató utolsó feladatainak egyike a  sztriptíz volt. A diákok pluszponthoz juthattak, ha az osztályfõnök  is vállalta, hogy megszabadul néhány ruhadarabjától. A pedagógusok  méltóságukat megtartva vettek részt a játékban, például fél pár  cipõjüktõl váltak meg. Egyikük viszont valószínûleg bizonyítani  szeretett volna diákjai elõtt, ezért alsónemûre vetkõzött: ledobta a  pulóverét, a pólóját, és melltartóban táncolt tovább. A tanárnõ  tánca addig tartott, míg egyik kollégája ráterítette a kabátját és  ezzel véget vetett az elõadásnak.
A diákok a jelenetet rögzítették, a "sztriptíz" a világhálóra is  felkerült. A felvételek láttán az iskola igazgatója fegyelmi  eljárást indított a pedagógus ellen, és megrovásban részesítette a "szakmai szempontból egyébként jó tanerõt" - olvasható a lapban. (MTI)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: negyven-ötvenezer dolgozó lehet vesztese a válságnak

A gazdasági válság negyven-ötvenezer áldozatával számol a munkaügyi miniszter,  aki szerint elsõsorban az autó- és építõiparban, a szolgáltatásban,  valamint az elektronika területén dolgozókat érintheti a  létszámleépítés - írta a szerdai Népszava.
A gazdasági válság munkaerõ-piaci hatásait azonban nem országos, hanem regionális szinten, a helyi sajátosságokhoz igazodva  kell majd kezelni - hangsúlyozta a lapnak nyilatkozva Szûcs Erika.
A tárcavezetõ által közölt számokat Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki  tudományos fõmunkatársa is reálisnak nevezte, hozzátéve:  Magyarországon az a baj, hogy mindenki a munkanélküliséget szeretné  alacsonynak, pedig nézete szerint sokkal inkább az aktivitási  arányon kellene változtatni, tekintettel arra, hogy nagyon kevés  aktív korú van jelen a munkaerõpiacon.
A lap összeállítása Bartha Attilát, a Kopint-Tárki kutatási  igazgatóját is idézte, aki szintén fájdalmas elbocsátásokkal számol:  szerinte a munkanélküliség ismét nyolc százalék fölötti tartományba kerülhet. (MTI)

Napi Gazdaság: még nem dõlt el, folytatják-e az Új tulajdonosi programot

A miniszterelnök ugyan bejelentette az Új tulajdonosi program (ÚTP)  felfüggesztését, de ha a program fagyasztása nem tart "túl hosszú  ideig", akkor a hatályban maradt kormányhatározatban rögzített  tõzsdére lépési határidõk még tarthatóak - írta a szerdai Napi  Gazdaság.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt.-nél (MNV) leállították az ÚTP operatív kivitelezését, de a programban részt vevõ társaságok  átvilágítása folytatódik, s ez megteremtheti az érintett cégek  tõzsdére lépésének elõfeltételét - olvasható a cikkben, amely arra  is kitér: az MNV szerint nincs értelme teljesen leállítani az Új  tulajdonosi programot.
A végtelenségig persze nem csúsztatható a kibocsátás  elõkészítése, mert a tõzsdére menetelt koordináló vezetõ szervezõket  a bevezetést megelõzõen 4-6 hónappal, pályázaton kell kiválasztani -  hívja fel a figyelmet a lap, amely ugyanakkor megjegyzi: az ÚTP akár  még hónapokig is bírja a "fagyasztást".
A leginkább tõzsdeérettnek tartott Állami Autópálya Kezelõ Zrt.  (ÁAK) esetében például december-január környékén válik sürgetõvé a  döntés a program folytatásáról, a Magyar Villamos Mûvek Zrt. (MVM)  és a Mavir esetében pedig csak a jövõ tavasz elejéig-közepéig kell elhatározásra jutnia a kormánynak - áll a Napi Gazdaság cikkében. (MTI)

Magyar Nemzet: elhunyt az ÁEK-bõl hazaküldött beteg

Meghalt az a stroke-on többször átesett férfi, akit egy hónapja rövid kivizsgálás  után egészségesnek nyilvánítottak, majd hazaküldtek az Állami  Egészségügyi Központból (ÁEK) - írta a szerdai Magyar Nemzet.
A leszázalékolt, 53 éves férfi - akihez nem hívtak betegszállítót - pénz és telefon nélkül próbált hazajutni, de csupán  egy HÉV-megállóig jutott, ahová több óra elteltével egy járókelõ  hívott ki hozzá segítséget - idézte fel az egy hónapja történteket a  lap.
Mire a férfit a Nyíró Gyula Kórházba szállították, már megbénult  a nyelve és a nyelõcsöve. Késõbb a fõvárosi János-kórházba került,  ahol a múlt héten elhunyt. Az Állami Egészségügyi Központ  vizsgálatot indított az ügyben - olvasható a cikkben.
A lap információi szerint a hozzátartozók még nem döntöttek arról, hogy beperlik-e a kórházat. (MTI)

Magyar Hírlap: készül a vészforgatókönyv az euró bevezetésére?

Nem tartja a valóságtól elrugaszkodott, megvalósíthatatlan elképzelésnek Szanyi  Tibor, hogy soron kívül kérjük felvételünket az eurózónába - írta a  szerdai Magyar Hírlap.
A szocialista parlamenti képviselõ a lapnak elmondta: tudomása szerint a Pénzügyminisztériumban dolgoznak ezen a  forgatókönyvön is, a pénzügyi-gazdasági válság következtében pedig -  információi szerint "vészforgatókönyvként" - az Európai Unió  központjában, Brüsszelben, de Londonban, Párizsban és Berlinben is  számolnak ezzel a lehetõséggel.
A lap emlékeztet arra, hogy a képviselõ már október 9-e óta  sürgeti pártjában és képviselõcsoportjában ezt a lépést, s a  kormányt is felszólította: az elsõ lehetséges alkalommal vezessék be  az uniós fizetõeszközt.
Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának felvetésére,  aki szintén az euró soron kívüli bevezetésének ötletét fogalmazta  meg a hét végén, Szanyi Tibor kijelentette: figyelni kell a  bankvezérre, aki "tisztában van azzal, mit fõznek a világ pénzügyi  konyhájában".
"Mindenki örülne, ha hazánk az euróövezet tagja lenne, de erre  soron kívül nincs lehetõség" - mondta a lapnak ezekre a felvetésekre  reagálva Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának fideszes elnöke. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.