Ami jár, az jár: Lázárnak királyi szálló, nekünk a szálló neve

Immár tudjuk, hogy melyik londoni szállodában hált meg 2012 novemberében Lázár János és kísérője. A Direkt36 perben kényszerítette ki a szálló nevét. A kancelláriaminiszternek a számla alapján akár a Deluxe King szobára is telt, állítja a Direkt36.

A Direkt36 munkatársa – még az Origo újságírójaként – 2014 januárjában tett fel kérdéseket Lázár János három utazásáról, amelyeken a szállásköltség még kormányszinten is érthetetlenül magas volt. Egy 2012. novemberi háromnapos (vélhetően két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy 2013. márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy 2013. júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás.

A Connaught luxushotel
A Connaught luxushotel
Wikipédia

A Miniszterelnökség kezdetben egyik útról sem árult el részleteket, de aztán a Transparency International jogi segítségével indított perben apránként adtak ki információkat. A milánói és a zürichi utak esetében már tavaly kiderült a hotelek neve és a költségek részletei is. Az angliai út esetében azonban elhúzódott a jogi eljárás, mert a Miniszterelnökség azzal érvelt, hogy az utazás részletei nemzetbiztonsági okokból titkosítva lettek. A bíróság azonban úgy döntött, hogy a minősítés nem vonatkozik a hotel nevére, ezért ezt ki kell adnia a Miniszterelnökségnek.

Így most kiderült, hogy a szálloda a több mint 200 éve működő, ötcsillagos Connaught Hotel, ahol Lázár eltöltött két éjszakát egyik munkatársával. A London szívében álló szálloda lakosztályait világhírű tervezők álmodták meg, a hotel étterme két Michelin-csillagot visel.

A szálloda árajánlatából az is megtudható, hogy 920 ezer forintból akár egy Deluxe King fokozatú szobára is futhatta külön Lázárnak és kísérőjének is.

Zajlott egy másik per is, amelyben a Direkt36 arra volt kíváncsi, hogy Lázár János mit csinált – kikkel találkozott és miről tárgyalt velük – a milánói és zürichi útjain. Ezek az utak a nem kerültek titkosítás alá, így ezek részletei elvileg megismerhetők lennének. Első fokon a bíróság kötelezte is a Miniszterelnökséget az adatok kiadására, de a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon megváltoztatta a döntést, és megállapította, hogy a tárgyalópartnerek kilétének megismeréséhez nem fűződik közérdek. A Kúria ezt az ítéletet helybenhagyta szerdai döntésében.

A Direkt36 munkatársát képviselő Karsai Dániel ügyvéd reményt lát ebben az ügyben is a tisztánlátásra, s a jogász szerint ennek érdekében érdemes az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.