Amerikai kitüntetés a magyar tábornoknak

Az európai biztonsági együttműködésben mutatott teljesítménye, valamint az afganisztáni NATO-misszióval kapcsolatos tevékenysége elismeréseként magas rangú amerikai kitüntetésben részesült Benkő Tibor, a magyar honvédség vezérkari főnöke.

A "Legion of Merit" elnevezésű, magas rangú amerikai kitüntetés parancsnoki fokozatát kapta meg Benkő Tibor vezérkari főnök az Egyesült Államok védelmi miniszterétől; a kitüntetést az Egyesült Államok európai szárazföldi parancsnoka adta át a vezérezredesnek Németországban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a kitüntetés a kivételesen dicséretes katonai vezetésért vagy kiemelkedő harci teljesítményért adományozható. A "Legion of Merit parancsnoki fokozat" a második legmagasabb kitüntetés, az első fokozat államfők vagy kormányfők részére adományozható - fűzték hozzá.

Benkő Tibor, mint vezérkari főnök, elsőként vehette át a kitüntetést Magyarországon - hangsúlyozták a közleményben.

A kitüntetés indoklásában egyebek mellett az olvasható, hogy "Benkő vezérezredes az Egyesült Államok Európában állomásozó erőivel közösen az európai biztonsági együttműködés előmozdítása érdekében tevékenykedett, és aktívan támogatja a NATO ISAF misszióját Afganisztánban". Benkő vezérezredesnek a kollektív védelmi együttműködéshez történő hozzájárulása saját maga, a Magyar Honvédség és Magyarország iránti elhivatottságát tükrözi - áll a dokumentumban.

A kitüntetést a vezérkari főnök Mark P. Hertling altábornagytól, az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erőinek parancsnokától vette át még kedden a németországi Heidelbergben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.