Amerika nem fizet a XII. kerületnek

A korábbi szerződést felmondták, de ugyanúgy használják a 700 négyzetméteres közterületet. Kétmillió forinttal már tartoznak a kerületnek, amely akár húszmillió forintos bírságot is kiszabhatna a követségre.

Fél éve engedély nélkül használja az Eleni Tsakopoulos Kounalakis XII. kerületi rezidenciája előtti közterületet az Egyesült Államok nagykövetsége: a januárban megszűnt szerződés alapján (mivel az amerikaiak továbbra is használják a területet) kétmillió forint járna az önkormányzatnak, ám a hivatal akár húszmilliós bírságot is kiszabhatna - írja az Index.

Az amerikai nagykövetség fél évvel ezelőtt mondta fel a területhasználati szerződést  a XII. kerületi önkormányzattal, ám azóta is kerítéssel zárja el a nagyköveti rezidencia előtti részt. Váczi János kerületi alpolgármester szerint hiába küldözgetik a megkereséseket, a nagykövetség válaszra sem méltatja az önkormányzatot. Az alpolgármester írt a konfliktusról: "Amióta Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke „új nagykövetet küldött ide, az amerikaiak már nem hajlandóak nekünk közterület-foglalást fizetni a Zugligeti úton” – írta Váczi János.

Az alpolgármester szerint a nagykövetség eddig minden hivatalos megkeresést ignorált, arra sem válaszoltak, amikor a kerület kérte, hogy ha nem fizetnek, akkor legalább ne akadályozzák lánccal, hogy a környéken élők is ott parkolhassanak. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének rezidenciája előtt biztonsági okokra hivatkozva legalább öt éve elfoglalt a nagykövetség egy 700 négyzetméteres területet. A kizárólag behajtási engedéllyel használható parkolóra a nagykövetség „közterületnek közcélú használatát korlátozó igénybevétele” jogcímen kötött szerződést, amelyben az önkormányzat ötezer forintos négyzetméterenkénti (összesen 3,5 millió forintos) bérleti díjat kért évente - írja a portál.

Az amerikaiak 2010 végén azonban forráshiányra hivatkozva felmondták a szerződést, és tudomásul vették, hogy a kerület vezetése azt kérte, nyolc napon belül szüntessék meg a korlátozásokat a parkoló körül. Ez azonban több mint fél éve nem történt meg. A helyszín a Libegő alsó végállomásának közelében van, ahol hétvégi csúcsidőben nehéz parkolóhelyet találni.

Az Index megkereste az Egyesült Államok nagykövetségét , de a sajtóosztályon azt közölték: a sajtóattasé leghamarabb a jövő hét közepén tud foglalkozni az üggyel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.