Alzheimer kávézót nyitnak Győrben

Magyarország első Alzheimer kávézója Győrött nyílik meg szeptemberben, Menyhárt Miklós háziorvos kezdeményezésére.
Eredményes külföldi példák alapján határozta el a Győrhöz közeli Bőnyön praktizáló háziorvos, hogy úgynevezett Alzheimer kávézóban szervez összejöveteleket a kórban szenvedőknek és családtagjaiknak. A rendszeres klubfoglalkozásokra a hozzátartozók, a barátok is bemehetnek.

Az első Alzheimer kávézót 1997-ben Hollandiában nyitották. Azóta a hatékonynak bizonyult módszer elterjedt a világon, különösen Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, de Nyugat-Európában is.

A betegséggel foglalkozó szakember szerint Nyugat-Európa országaiban a 65 év felettiek több mint tíz, a 85 éven túliak több mint negyven százalékát kezelik a jelenleg még gyógyíthatatlan kórral. Pontos magyarországi statisztikák nem állnak rendelkezésre.

A rettegett Alzheimer-kór memóriagondokat, gondolkodás- és viselkedészavart okozhat. Lefolyásának időtartama egyénenként változik. A súlyos állapot általában 8-10 év után alakul ki. Okairól már vannak tudományosan vizsgált hipotézisek, s a tünetek fokozódása lassítható. Ehhez nyújtanak segítséget a kávézó foglalkozásai is.

Menyhárt Miklós utalt arra, hogy 2016-ban Magyarországon rendezik meg az Alzheimer világkonferenciát, ahol a legismertebb szakemberek, specialisták beszélnek a diagnosztizálás és a terápia lehetőségeiről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.