Alvállalkozók tüntettek Szegeden

A 2010-es választások másnapján a korábban tízmilliárdos forgalmú Szeviép Zrt. csődvédelembe menekült, majd ez az eljárás később felszámolásba fordult.

A Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden elvégzett munkájuk ellenértékét követelve szerdán, a tiltakozók járműveikkel lezárták a nagykörút egyik külső sávját.

Szabó Bálint, az alvállalkozók érdekeit képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, 2010-ben a választások másnapján a korábban tízmilliárdos forgalmú Szeviép Zrt. csődvédelembe menekült, majd ez az eljárás később felszámolásba fordult.

A szegedi 1-es villamosvonal, a csongrádi elkerülő út és a M43-as autópálya építésében közreműködő alvállalkozók a közelmúltban kaptak értesítést a bíróságtól arról, hogy a felszámolásban nem várható követelésük megtérülése – közölte az ügyvezető.

A felszámolási eljárásba mintegy négyszáz alvállalkozó kapcsolódott be, a kis- és közepes vállalkozások többsége azonban az elmúlt három évben megszűnt, mert nem tudta kigazdálkodni azt az összeget, amellyel a Szeviép Zrt. adósa maradt – tudatta a szakember.

Szabó Bálint úgy véli, a Szeviép Zrt. több milliárdos vagyona nem tűnt el, csak átalakult családi házakká, magyarországi és külföldi szállodákká, ingatlanokká, mások nevén lévő irodaházakká. Az ügyvezető szerint, ha a cég bukása kapcsán indult büntetőeljárásokban a hatóságok gondoskodnának a korábbi tulajdonosok vagyonának zár alá vételéről, el lehetne érni az alvállalkozók követelésének teljes megtérülését.

Bárándy György ügyvéd úgy fogalmazott, a hazai építőiparban gyakori problémára csak jogszabályváltozással lehetne megoldást találni. A jogász szerint törvényben kellene rögzíteni, hogy amennyiben egy alvállalkozó elvégzi szerződéses feladatait, és a fővállalkozó megkapja a munka ellenértékét, az összeg az alvállalkozót illeti meg. Ha a fővállalkozó nem fizet, az minősüljön sikkasztásnak vagy lopásnak – tette hozzá az ügyvéd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.