Alternatív MTI-t hoz létre a Milla

Egy debreceni ötlet alapján a Milla létrehoz egy országos hírügynökséget, amely a tervek szerint alternatívája lehet a Magyar Távirati Irodának, civil alapon működik, s nem elkötelezett sem helyi, sem országos hatalomnak - jelentette be Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke Debrecenben.

Az alternatív nyilvánosság megteremtése, a sajtószabadság ügyének előmozdítása érdekében szeretnénk lépéseket tenni annak érdekében, hogy Magyarországon legyen hiteles tájékoztatás a kormány által folytatott propagandán túl – jelentette be Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke, az Együtt 2014 Mozgalom egyik vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Az elnök kifejtette: Debrecenből indul ki az a kezdeményezés, amely megteremti azt a hírszolgálatot, amely ellensúlya lesz a kormányzati propagandának, s hitelesen bemutatja majd a civil társadalmi törekvéseket. Budapesten kívül is megszervezik azt a közösséget –mondta –, amely új nyilvánosságot teremt egy másfajta, civil alapokon nyugvó politikai képviseletnek. Hozzátette: egy olyan hírügynökséget terveznek fölállítani, amely alternatívája lehet a Magyar Távirati Irodának (MTI), amely civil alapon működik, s nem elkötelezett sem helyi, sem országos hatalomnak, pártoktól függetlenül működik, s valós híreket szolgáltat, nem propagandisztikus sztorikat.

Kérdésünkre, miszerint miből lesz forrás e hírügynökség finanszírozására, Juhász Péter azt mondta: nem a forrás az elsődleges, bár az megszerezhető, ha van eladható, értékes hírtartalom. Az elsődleges a benne résztvevők lelkesedése, példaként a MillaMédiát hozta föl, amelyet hónapok óta ingyen készít tizenöt-lelkes önkéntes. Mint mondta, kiderült számára, hogy Debrecenben és szerte az országban vannak olyan emberek, akiknek nem az az elsődleges, hogy kapnak-e a munkájukért pénzt. A közösség ereje és az akarat az egyik legnagyobb érték – tette hozzá.

Újságírói kérdésre, miszerint az alternatív MTI ellenőrzött, objektív híreket közöl-e majd, vagy bárki adhat oda információkat, Juhász Péter azt válaszolta: kicsit cinikus módon azt kell mondania, hogy a Milla hírügynökség hírei nem olyan módon lesznek ellenőrizve, mint az MTI hírei, vagyis nem egy párt propagandistája fogja eldönteni egy hírről, hogy az kiadható vagy sem. Mint mondta: náluk nem is oligarchák fogják ellenőrizni, hogy nekik egy adott cikk jót tesz-e,  hanem egy országos közösség tagjai, akik a hírek objektivitásának szem előtt tartásával képesek kontrollt gyakorolni.

Az ütemezésről az elnök azt mondta: megkezdődik a kapcsolatépítés, Budapesten ebben az ügyben lesz egy konferencia is, majd ezután, valamikor tavasszal elindulhat a kezdeményezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.