Alternatív hőkazán a Szilas-lakótelepen

A napokban átadták a XV. kerületi Szilas-park lakótelep új, a földgázt kiegészítő alternatív energiaforrásokat felhasználó hőellátó-rendszerét.

Annak idején a Szentmihályi úti egykori szovjet laktanya megmaradt épületei közül a tiszti lakótelep és annak kazánháza került át a XV. kerületi önkormányzat tulajdonába. A telekalakítások és a közművesítés után, Rákospalota - a kazánház és egy lakóépület, a Szilas-park 5-7. kivételével - értékesítette az épületeket. A kazánház és azt a lakóépületekkel összekötő távhőellátó-rendszer üzemeltetésére pedig 1998-ban - közbeszerzési eljárás keretében - tíz éves időtartamra szóló szerződést kötött.

A megállapodás időtartamának lejártával - a hatályos jogszabályok szerint - új közbeszerzési eljárás kellett kiírni az újabb üzemeltetési szerződés megkötésére. Az eljárás nyertese a korábbi üzemeltető, a Dalkia Energia Zrt. volt, amely újabb tíz éves időtartamra szerzett jogosultságot a lakótelep hőszolgáltatására. A közbeszerzési eljárásban ugyanakkor bírálati szempont volt a földgáz-tüzelésű rendszer alternatív energiaforrásokkal (napenergia, hőszivattyú) történő kiegészítése. Az üzemeltető ennek a kötelezettségének tett eleget, s ez az új rendszer készült el mostanra.

A kazánház tetején elhelyezett napkollektor-telepet és egy levegő-víz hőszivattyút kapcsoltak be a rendszerbe, a kazánház a rákospalotai Szentmihályi úton található, s immár környezetbarátabb módon biztosítja a Szilas-park lakótelep épületeinek fűtését. A 44 egységből álló, összesen száz négyzetméter kollektorfelülettel rendelkező napkollektor-telep, a használati meleg víz előállításában kap szerepet, naponta mintegy öt-hétezer liternyi melegvíz biztosításával.

A levegő-víz hőszivattyú pedig a külső levegő hőtartalmát hasznosítja a hőszolgáltató rendszer számára. A berendezések éves viszonylatban a lakótelep hőigényének 2-4 százalékát, nyáon többet, nagyjából a tíz százalékát képesek fedezni. Ezzel ugyanilyenn mértékben csökken a földgáztüzeléssel járó szén-dioxid kibocsátást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.