Alternatív ellenzéki ellenőrzés 2014-ben

Független, civil szakemberekből álló választási ellenőrző szervet szeretne létrehozni az ellenzék a 2014-es választás tisztaságának ellenőrzésére.

Alternatív Nemzeti Választási Bizottság (NVB) létrehozásáról állapodtak meg az MSZP, a DK és az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért politikusai - írja a hvg.hu. Az ellenzéki pártok tervei szerint a független, civil szakemberekből álló választási ellenőrző szerv nemcsak a voksolások napján kísérné figyelemmel azt, nem sérülnek-e a demokratikus normák és a szavazópolgárok jogai, hanem a választásokig hátralévő időszakban is vizsgálná a jogalkotási folyamatot, javaslatokat fogalmazna meg és civil kontrollt biztosítana a választási előkészületek felett.

Mint a lap emlékeztet rá, Bajnai Gordon volt kormányfő, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője a 4. alkotmánymódosítás után hívta egyeztetésre az érdemi támogatottsággal rendelkező demokratikus ellenzéki erőket. A technikai előkészítő tárgyalásokon a meghívó felet Szigetvári Viktor, a Demokratikus Koalíciót Molnár Csaba és Varju László, a Magyar Szocialista Pártot pedig Tóbiás József és Molnár Zsolt képviselték.

A hvg.hu szerint a tárgyalófelek szerdai találkozójukon abban állapodtak meg, hogy a sorozatos alkotmánymódosításokkal a parlamenti többség olyan mértékben számolta fel a fékek és ellensúlyok jogállami rendszerét, ami már a választások tisztaságát, a választáson induló pártok és szervezetek közötti esélyegyenlőséget veszélyezteti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.