Alstom-szelet a paksi tortából

Akár az egymilliárd eurót is elérheti az Alstom remélt részesedése a paksi atomerőmű bővítésének tortájából.

Az Alstom magyar leányvállalata 100 millió - egymilliárd euró értékű megrendelést remél a paksi atomerőmű bővítését célzó beruházásból. Az összeg nagysága a megrendelés összetettségétől függ. Ha a fővállalkozó orosz Roszatom a cégtől rendeli meg a turbinákat, illetve a megvalósításban, a karbantartásban is támaszkodik az Alstom mérnökeire, budapesti szerviz- és kutatási-fejlesztési bázisára, akkor a megrendelés főösszege igen impozáns lehet.

Az Alstom Hungária Zrt. mindenesetre bejelentkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, és a tárca által felkért minősítő, az MVM ERBE Zrt. már felvette a vállalkozói jegyzékbe – jelentette be ma Deák László, az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A sietség nem véletlen. Az Alstom 2007-ben a Roszatom egyik leányvállalatával közösen alapította meg az Alstom-AtomEnergoMash (AAEM) vegyesvállalatot. A cégben 49 százalékos részesedéssel bír a francia cég, míg az orosz társaság birtokolja a részvények 51 százalékát. A vegyesvállalat fő tevékenysége nem más, mint az Arabella típusú alacsony fordulatú turbinára épülő turbinaszigetek gyártása nukleáris erőművek számára. Különös tekintettel az orosz technológiával külföldön épülő atomerőművekre. Rajtuk kívül nem is igen gyárt más ilyen berendezéseket.

Deák László szerint jelenleg az Alstom rendelkezik a világ egyik legszélesebb atomerőművi berendezés portfóliójával. A világ atomerőműveinek 30 százalékában az Alstom turbina-generátor szigetei működnek. Ráadásul a vállalat azon kevés cégek közé tartozik, amelyek berendezései bármilyen nukleáris reaktor típusához illeszthetőek – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki a meglévő tudásbázisra, a gyártókapacitásra, valamint a cég nemzetközi piacvezető pozíciójára alapozva határozottan állítja, hogy a cég jó eséllyel indul a Roszatom pályázatán.

Számításaik szerint a megbízás elnyerése 200-300 új munkahely létrehozását jelentené csak náluk. De más munkákkal, illetve hazai partnerek bevonásával ez a szám a többszörösére is nőhet.

A Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) elnökeként Deák László javaslatot tett egy atom-klaszter alakítására, amely biztosítékot jelenthetne arra, hogy a magyar cégek valóban teljesíthessék a kormány által meghatározott 40 százalékos részesedési arányt.

Az LMP időközben bejelentette, hogy minden olyan cég adatait kikérik majd, amelyek közpénzből vagy uniós forrásokból részesülnek a paksi bővítés keretében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.