Alpolgármesteri búcsú Pécsett

Az előzetes várakozásoknak megfelelően távozik posztjáról Tóth Bertalan, Pécs egyik szocialista alpolgármestere. Megjegyezte: „nem a süllyedő hajót akarja elhagyni", azon dolgozik, hogy az MSZP ismét erős legyen a városban.

Lemond posztjáról Tóth Bertalan, Pécs egyik szocialista alpolgármestere, aki döntését a május 10-i pécsi polgármester-választás eredményével indokolta a baranyai megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján. „A választók május 10-én üzentek a baloldalnak, amely ezt követően elvesztette többségét a pécsi közgyűlésben" – mondta a politikus, utalva arra, hogy a polgármester-választást Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az érvényes szavazatok mintegy 65 százalékának megszerzésével. Emellett két MSZP-s, valamint egy független képviselő frakciót alakított a polgármesteri program támogatására.

Az alpolgármester a lemondását hivatalosan a közgyűlés pénteki ülésén jelenti be. Megjegyezte: „másokkal ellentétben nem a süllyedő hajót akarja elhagyni". Az MSZP pécsi elnökeként a jövőben a párt megújulásán akar dolgozni azért, hogy a baloldal ismét erős legyen a városban.

„Más baloldali politikát szeretnék. Olyat, ami nem az alkukról és pozíciókról szól. Ehhez határozott vezetésre, a lakossággal való őszinte és közvetlen párbeszédre, szolidaritásra van szükség, úgy köztünk, baloldaliak között és az emberek között is" – fogalmazott Tóth Bertalan. Álláspontja szerint új szövetségeket kell kötni, de nem pártokkal.

Támogatni kell olyan, a város számára fontos kezdeményezéseket, programokat, melyek nemcsak a baloldal, hanem a pécsiek részéről merülnek fel. Tóth Bertalan kitért rá, a közgyűlésben határozott baloldali politikát képzel el, amely a Pécs számára hasznos ügyekben támogatná Páva Zsoltot.

A szocialista politikus nem tart igényt fizetésének azon részére, melyet hatásköreinek megvonása óta keresett, az összeget a pécsi gyermekklinika egyik alapítványának utalja át.

Páva Zsolt polgármester május 13-án jelentette be, hogy megvonta Pécs szocialista alpolgármestereinek jogköreit, s az eddigi három helyett két alpolgármesteri posztra tett javaslatot. Akkor azt mondta: „A város jelenlegi gazdasági és politikai helyzetében túlzás a három alpolgármesteri poszt, kettőt tartok elfogadhatónak, mégpedig úgy, hogy az egyiket az MSZP, a másikat a Fidesz jelölje".

Arra kérte az alpolgármestereket, Tóth Bertalant, Gonda Tibort és Meixner Andrást, gondolják át és rövid időn belül adjanak választ e lehetőségre, amely akkor valósulhat meg, ha közülük ketten önként lemondanak pozíciójukról. Mert bár az alpolgármestereket a polgármester jelöli és a közgyűlés választja meg, leváltásukra sem a polgármesternek, sem a testületnek nincsenek jogi eszközei.

Tóth Bertalan sajtótájékoztatóján egy további alpolgármester esetleges lemondásával kapcsolatos újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a téma napirenden van az MSZP-frakción belül, de döntés még nem született.

Az új közgyűlési frakció tagjaival, az MSZP-frakcióból kilépett két tag és az abból korábban kizárt független Juhász Istvánnal kapcsolatban megjegyezte: Juhász tagságát a közelmúltban törölték, a másik két városatya ellen fegyelmi eljárás van folyamatban.

Tóth Bertalan szólt arról is, hogy csütörtökön felhívta telefonon Szekeres Imre honvédelmi minisztert és közölte vele: a pécsi MSZP „minden eszközt felhasznál", hogy ne épüljön radar a városhoz közeli Tubesen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.