Bíróság kötelezi Hajdúdorogot, hogy legyen alpolgármestere

A szocialista Csige Tamás polgármesternek és pártjának nincs többsége a városi képviselő-testületben, így a Fidesz könnyűszerrel megbénítja a döntéshozást. Nem tudtak megegyezni az alpolgármester személyéről sem.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal beperelte Hajdúdorog önkormányzatát, mert a 9 ezer lelkes kisváros képviselő-testülete az októberi választást követő új testületi üléseken nem választott alpolgármestert. Az ügy első, s egyben vélhetően utolsó tárgyalását ma reggel tartották a debreceni közigazgatási és munkaügyi bíróságon, ahol Csige Tamás szocialista polgármester nem vitatta a kormányhivatal keresetét.

Az ügy természete miatt bizonyítási indítványokat nem kellett tenni, így a bíróság szinte azonnal ítéletet hozott: kimondta, hogy a hajdúdorogi képviselő-testületnek a polgármester javaslatára 30 napon belül a képviselő-testület tagjai közül legalább egy főt meg kell bízni az alpolgármesteri feladatok ellátásával. Mivel mind a kormányhivatal képviselője, mind a polgármester tudomásul vette az ítéletet, így az jogerőre emelkedett. Hajdúdorognak már 2010 óta nincs alpolgármestere.

Csige Tamás érdeklődésünkre azt mondta: mivel ő maga szocialista, pártjának azonban már nincs többsége a testületben, a fideszes képviselők könnyűszerrel le tudják őt szavazni. Így történt az alpolgármester-választás esetében is.

Kifejtette: az erőviszonyok alapján egy fideszes és egy szocialista alpolgármester megbízását javasolta a testületnek, de az általa fölkért Simon Zoltán helyi Fidesz-elnök nem fogadta el a megbízást, a másik jelöltet pedig a testület nem szavazta meg.

Csige Tamás azt mondta: kompromisszummal próbálta megoldani a helyzetet, nem rajta múlt, hogy az önkormányzatot a kormányhivatalnak bírósági ítélettel kell rábírnia az alpolgármesteri tisztség betöltésére.

A polgármester egyelőre nem tudja megmondani, hogy mi lesz a helyzet megoldása. Mint mondta, elképzelhető, hogy a kormányhivatal végül saját hatáskörben jelöl ki egy alpolgármestert, de szerinte ez nem volna szerencsés, mert egy települési önkormányzatnak saját magának kellene az ilyen személyi kérdéseket rendezni.

Simon Zoltán Fidesz-elnök tudósítónknak azt mondta: nem értett egyet a polgármester korábbi javaslatával az alpolgármesteri tisztségeket illetően, s most újabb egyeztetések szükségesek Csige Tamással.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.