Állatvédelmi felügyelet: hamis a Négy Mancs filmje a nyúltartásról

A magyar nyúltartás került ismét a Négy Mancs állatvédő szervezet célkeresztjébe, amely mögött gazdasági motivációt sejt Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő.

A szakember tájékozódott az interneten terjedő videoklipről,   amely állítólag a Magyarországon tenyésztett nyulak sanyarú tartási körülményeit mutatja be. Ezt követően, kedden az MTI-nek kijelentette: azon a telepen - az Olívia Kft. dabasi nyúlfarmján -, amelyen az állítólagos videoklip készült, a képeken ábrázolt módon és technológiával nem tartanak nyulat.

Pallós László emlékeztetett: a Négy Mancs szervezet már nem először próbálkozik a magyar nyúltartás "besározásával", ám a mintegy másfél évvel ezelőtti akciót még sikerült idejében leállítani.

Az országos állatvédelmi főfelügyelő ismertette: az Olívia Kft. svájci érdekeltségű vállalkozás. A cég nyolc évvel ezelőtt azért jött Magyarországra, mivel itt a nyúltartás önköltsége lényegesen alacsonyabb, mint az alpesi országban. A vállalkozás a Svájcban szokásos tartástechnológiai előírásokat alkalmazza, és egyeztetett a svájci állatvédő szervezetekkel is ez ügyben.

Az egyeztetés eredményeként jött létre az úgynevezett boldog nyúlketrec. E technológia alkalmazása során a nyulakat a szokásosnál lényegesen nagyobb területen helyezik el. Ez 10-15 százalékkal rosszabb takarmányhasznosulást jelent, mintha hagyományos tartástechnológiával tartanák őket, azonban a cég ezt a veszteséget vállalja annak érdekében, hogy áruja minden szempontból kifogástalan legyen.

A nyúltartásra külön technológiai előírások nem vonatkoznak, még az unióban sem - mutatott rá Pallós László. Erről várhatóan a hónap végén egyeztetnek majd Strasbourgban.

A szakember jelezte, hogy az állatvédő szervezet magyar  tagja vélhetően már nem működik, mivel az említett videoklipet  tudomása szerint a svájci Négy Mancs készítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.