Állatkínzó közterület-felügyelet?

Több mint ötven civil szervezettel és számos magánszeméllyel együtt közösen tiltakozik a Lelenc Kutyamentő Egyesület a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatójának azon - szerintük törvénysértő - utasítása ellen, amelyben indokolás nélkül megtiltotta a felügyelet Illatos úti állatmenhelyén lévő kutyák fényképezését. A tiltakozók szerint a fotózásnak 2004 óta soha nem volt akadálya, ráadásul a fotózás révén évente ezernyi kutya menekült meg a haláltól.

A Lelenc Kutyamentő Egyesület közleményben tájékoztatta lapunkat arról, hogy az állatvédő szervezetek és állatbarát magánszemélyek sora kénytelen a nyilvánossághoz fordulni a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatójának egyik, legújabb utasítása miatt. Mint írják, a kutyák mentésében akadályozzák őket azzal, hogy a felügyelet 12/2010. számú igazgatói utasításának 21. pontja indokolás nélkül egyszerűen megtiltotta az Illatos úton lévő kutyák fényképezését. A civilek szerint erre 2004 óta nem volt példa, a fotózásnak soha nem volt akadálya.

A tiltakozók emlékeztetnek arra, hogy hosszú ideje, évente több száz kutyát mentenek meg attól, hogy elaltassák őket a fővárosi gyepmesteri telepen, közismert nevén az Illatos úti állatmenhelyen, melyet a közterület-felügyelet működtet. Azért tartják aggályosnak és felháborítónak a döntést, mert szerintük a fotózás révén évente ezernyi kutya menekülhetett meg a haláltól. Emellett úgy vélik, az igazgatói utasítás több jogszabályt is sért, így ellentétes az állatvédelmi törvénnyel, de a felügyelet saját működési szabályzatával is.

Az egyesület és az aláírók figyelmeztetnek arra, hogy az igazgatói utasítás ellehetetlenítheti a mentési munkát, mert mindenkinek alapvetően és nélkülözhetetlenül fontos, hogy a mentendő kutyákról fotót készíthessen. Ez az igazgatói utasítás a kutyák hazakerülési és gazdához juttatási esélyeit is jelentősen csökkentheti.

Mint írják, „véleményünk szerint a kutyák mentésében tudatosan gátol a Fővárosi Közterület-felügyelet, így közvetve a kutyák halálát okozhatják. A fotózás tiltása miatt az állatvédők nem szerezhetnek közvetlen tudomást az Illatos úton levő kutyákról, és ez kutyák százainak az altatásához vezethet. Véleményünk szerint, tudatosan állatkínzásra való törekvésnek is minősíthető az, ha valaki közreműködik abban, hogy akár egyetlen kutya elpusztuljon”.

A tiltakozókhoz csatlakozni lehet a Netboard Kutya fórumon, emailben az akcio@lelenc.hu címen, vagy segíteni lehet őket az aláírásgyűjtő akciójukban a 100603_alairasgyujtes.pdf letöltésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.