Államtitkári casting: Czunyiné lesz a befutó?

Czunyiné Bertalan Judit lehet az új fideszes "jolly joker". A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal volt vezetőjének a nevét először mint Rogán Antal lehetséges utódát emlegették a Fidesz parlamenti frakciójának az élén, majd hétfőn lapunkat arról tájékoztatták, hogy Czunyiné lehet a családügyi államtitkár a Balog Zoltán vezette EMMI-ben.

Csütörtök délelőtt pedig már arról szóltak a hírek, hogy személyében megtalálták Hoffmann Rózsa utódát, azaz a volt kormányhivatal-vezető lesz a közoktatási államtitkár.

Czunyiné történelem szakos tanár, aki többek között a Károli Gáspár Református Egyetemen és az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is oktatott. Amennyiben Czunyiné közoktatási államtitkár lesz, az EMMI családügyi államtitkári posztjára fideszes képviselők Révész Máriuszt, Orbán Viktor családpolitikai ex-főtanácsadóját látják esélyesnek. Azért is, mert Révész Máriusz koordinálta az előző ciklusban a kormány népesedéspolitikai koncepcióját.

Szintén hétfőn lehetett hallani a parlamenti folyosón a közoktatási államtitkári posztra Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő nevét, de róla azt mondták munkatársunknak, hogy mivel "felsőoktatási ember" (a Nyíregyházi Főiskola docense is volt, az előző ciklusban pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezette), valószínűleg nem mellette döntenek az EMMI-ben. Csütörtök délelőtt lapunkhoz eljutott az az információ, hogy Németh Szilárd fideszes "rezsibiztos" is az esélyesek listáján szerepel, de állítólag a miniszterelnök Czunyiné mellett határozott.

A közoktatási államtitkári casting első számú esélyese pedig Hoppál Péter Fidesz-szóvivő volt, a kiszivárgott hírek szerint már decemberben jelezték neki, hogy kalkulálnak vele. Azóta viszont nem keresték ezzel az államtitkári poszttal kapcsolatosan, sőt olyan hírek láttak napvilágot, hogy kulturális államtitkár lesz.

A felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős államtitkári poszton is változás lehet, noha Klinghammer István szívesen folytatná. Az Index szerint Tőkéczki László történész lehet az új felsőoktatási államtitkár, de lapunknak megerősítették, hogy Palkovics László, a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettese is az esélyesek listáján szerepel. Bárki lesz is a befutó, Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár a területén marad, és nyilván meghatározó szerepe lesz a felsőoktatási államtitkár mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.