Államosítaná a dunai védműveket a fő vízügyes

Állami védvonal nem szakadt át, az önkormányzatoknak viszont nincs vízkár-elhárítási tervük.

A vízügyi szolgálat jogszabály-módosítást javasol annak érdekében, hogy a Duna völgyében ne lehessenek önkormányzati védvonalak, csak államiak - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a dunai árvízi helyzetet értékelő sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.

Molnár Béla kiemelte, hogy egységes védekezési szervezetre és szemléletre van szükség. Fontos, hogy a hullámtérbe csak olyan épületek épülhessenek, amelyek nem jelentenek akadályt a védekezésben.

A vízügyi főigazgató szerint a sikeres árvízi védekezés alapja az volt, hogy nemcsak az állami, hanem az önkormányzati védvonalakra is átcsoportosítottak vízügyi szakembereket.

A dunai árhullámról elmondta, hogy a mérések szerint másodpercenként 10 500 köbméteres vízhozam meghaladta az 1954-es rekordot és az eddigi legnagyobb árhullám a folyón. Ezzel együtt egy védekezési helyszín sem szenvedett sem anyag-, sem emberhiányban - tette hozzá.

Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője hangsúlyozta: állami védvonal nem szakadt át. Nehezebb szituáció alakult ki az önkormányzatoknál, gondot okozott az is, hogy a településeknek nincs vízkár-elhárítási tervük. A vízügynél most meghatározzák azokat a fejlesztéseket, amelyek a települések árvízi védelmét javítják - tette hozzá.

Az OMIT vezetője elmondta, a kétkedő vélemények ellenére beigazolódott, hogy hasznos volt a 27 homokzsáktöltő telep kialakítása. Az adatokat ismertetve beszélt arról, hogy a teljes vízügyi állomány 60 százalékát a Dunához csoportosították át. Az egész műszaki létszám a Dunán dolgozott, sokszor még a szükséges pihenőidőket sem tudták kiadni. Ez alapján az egyik tanulság az, hogy kevés a vízügyi műszaki szakember.

Hangsúlyozta, hogy a dunai árvíz tapasztalatai és adatai alapján több tervet készítenek és jogszabály-módosításokat javasolnak majd az árvizek minél hatékonyabb kezelése érdekében.

A Dunán egy hajón megtartott sajtótájékoztató végén a vízügyi főigazgató, az OMIT és az öt Duna menti vízügyi igazgatóság vezetője egy koszorút a Dunába dobva búcsúztatta el az idei dunai árvizet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.