Államilag gyártottak hamis magyar okmányokat külföldieknek

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 48 ember ellen tett feljelentést a BRFK Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályán, miután adataik szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalának három ügyintézője olyan külföldieknek állított ki magyar úti- és más személyes okmányokat, akik ilyenekre nem voltak jogosultak.

A három ügyintéző és a felbujtó az egyszerűsített honosítási eljárásban állampolgárságot szerzett külföldiek személyes adataival és az ilyen okmányok megszerzésére nem jogosult külföldiek fényképével készített személyiket, útleveket és más iratokat a külföldieknek.

Az NVSZ szűkszavú közleményéből az nem derül ki, hogy az egyszerűsített honosítási eljárásban állampolgárságot szerzett magyarok tudtával „éltek-e vissza az adataikkal", azaz megvásároltak a honosítási okmányukat, vagy a hivatal ügyintézői más módon trükköztek.

Az NVSZ feljelentése nyomán a BRFK nyomozói elfogták a három ügyintézőt és a felbujtójukat. Az ügyben feljelentett további 44 személy – valószínűsíthetően ők rendelték és kapták meg a hamis iratokat – egyelőre szabadlábon maradtak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.