Lendvai: 'Selejtezik' a gyerekeket

A legszerencsétlenebb családok gyerekeit az új tervek olyan állami Tajgetoszra ítélik, ahonnan vagy a börtönbe, vagy a tartós munkanélküliség és társadalmon kívüliség állapotába zuhanhatnak - közölte Lendvai Ildikó. Ezzel szerinte teljes rendszerré kezd kiépülni a gyerekek „szétválogatása", „selejtezése".

Semmi sem igazolhatja, hogy az Orbán-csomag létrehozza az „állami Tajgetosz" jogi rendszerét, amely „selejtezi" a gyerekeket, már gyerekkorban átjárhatatlanná növeli a társadalmi szakadékokat és kasztosodást indít meg köztük - olvasható Lendvai Ildikó szocialista politikus szombati, lapunkhoz eljuttatott közleményében. 

A parlament emberi jogi bizottságának MSZP-s tagja szerint rövid időn belül két olyan terv is napvilágot látott, amely hozzájárul az „állami Tajgetosz" megépítéséhez: a büntethetőség, illetve a tankötelezettség korhatárának leeszállítása. "Mind a két terv csak arra alkalmas, hogy végképp megfossza a felemelkedés lehetőségétől azokat, akik amúgy is nehéz körülmények közé születtek" - állítja az ellenzéki képviselő.

Lendvai szerint már az is aggasztó volt, ami a gyerekjogok ügyében tavaly novemberben történt: az akkor elfogadott törvénymódosítás ugyanis- amely egyszerű szabálysértés esetén is lehetővé tette a 14-15 évesek elzárását - a gyermekek védelmének alkotmányos parancsát és az általunk is aláírt ENSZ-egyezményt is sérti. "Hiába tiltakozott az ombudsman, hiába ijesztette meg a közvéleményt az ostoba gyerekcsínyt elkövető 15 éves kislányok elzárása és megbilincselése, a jogszabály maradt".

Noha az Alkotmány ma még tiltja a származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtételt, az új adórendszerrel Lendvai Ildikó szerint elkezdődött a gyerek és gyerek közti különbségtétel is. A kis jövedelmű családok gyerekei kevesebb állami támogatáshoz juthattak a többieknél, és - ahogy az adóhatóság elismerte - bizonyos esetekben hátrányosan különböztették meg az élettársak által nevelt gyerekeket is.

Most azonban a gyerekek „szétválogatása", „selejtezése" teljes rendszerré kezd kiépülni. A büntethető, elzárható 12 évesek, az iskolából szakképzettség, de akár a nyolc osztály elvégzése nélkül szélnek eresztett 15 évesek élete már kamaszkorban kibicsaklik. Közismert, hogy a munkanélküliek táborát ma is elsősorban a szakképzetlenek, az alacsonyan iskolázottak gyarapítják, hogy nem a sokat emlegetett eladósodásban, hanem az ő foglalkoztatásukban vagyunk sereghajtók Európában.

A legszerencsétlenebb családok gyerekeit az új tervek olyan állami Tajgetoszra ítélik, ahonnan vagy a börtönbe, vagy a tartós munkanélküliség és társadalmon kívüliség állapotába zuhanhatnak - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.