Állami programok október 23-án

Október 23-án 19 óráig látogathatók az '56-os forradalom 53. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett lakossági programok a város négy forgalmas pontján. A nemzeti ünnep szokásos megemlékezései mellett este 18 órától az ország legnagyobb magyar „fényzászlója” – 400 méter hosszú – lesz látható a Parlament Duna felöli homlokzatán.

Október 23.

9.30 

A Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az ünnepi program a Kossuth téren. Az eseményen a közjogi méltóságok, a diplomáciai testület, a magyar egyházak és határon túli szervezetek tagjai, valamint az 56-os szervezetek képviselői vesznek részt.

10.00

A Vértanúk terén csendes megemlékezés keretében a közjogi méltóságok és az 56-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt.

11.00

Az Ötvenhatosok terén felállított emlékműnél helyezik el koszorúikat a közjogi méltóságok és az 56-os szervezetek képviselői. A koszorúzást az Ötvenhatosok terén egy rövid ünnepi műsor is kíséri majd.

9.00-19.00 

Lakossági programok a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Moszkva téren és a Nyugati téren. A helyszíneken korabeli járműkiállítás, élőszobor színház, dokumentumfilm-vetítés, óriásplakát-kiállítás várja az érdeklődőket. A lakossági programokat az első három napon több mint 60 ezer érdeklődő látogatta meg. A programok közül a legtöbb látogatót a járműbemutató vonzotta, a négy helyszínen kihelyezetett Csepel teherautó, Pobeda, Csajka cabriolet és más korabeli személyautók mellett a Corvin áruház előtt egy működésképtelen T-55-ös tankot is megtekinthetnek az érdeklődők.

19.00-24.00

Utoljára láthatók a lakossági programok helyszínein az óriás fényfestmények, melyeken az 1956-os forradalom, valamint a 1989-es rendszerváltás ismert pillanatai villannak fel. A képek fókuszában a történelmi események résztvevői - forradalmárok, egyszerű polgárok - állnak.

18.00-24.00

A Parlament Duna felöli homlokzatán lesz látható az ország valószínűleg legnagyobb, mintegy 400 méteres nemzetiszínű fényzászlója.

18.00-19.30

Az MTV az ünnepi műsora részeként mutatja be a Magyar Televízió és a Miniszterelnöki Hivatallal tavaly közösen meghirdetett Film-Szabadság-'56 elnevezésű forgatókönyv-író és ötletpályázat győztes alkotásaiból, ismert rendezők - Horváth Lili, Déri Balázs, Fazakas Péter, Seres Tamás és Spáh Dávid - közreműködésével készült hét kisfilmet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.