Állami nyugdíj csak hetven felett?

Egyebek mellett a többgyermekesek munkáltatóinak nyújtott járulékkedvezménnyel, a kötelező magánnyugdíj-pénztárak felszámolásával, valamint a meddőségi kezelések mind szélesebb körű hozzáférésével ösztönözné minél több gyermek megszületését a Népesedési Kerekasztal.

A szervezet képviselője, Kopp Mária egyetemi tanár, magatartáskutató tegnap azt mondta: minden ötödik 25-45 év közötti pár meddő. Ha egy ilyen pár gyereket szeretne, nagyon sok akadállyal kell megküzdenie. Már annak az információnak a megszerzése sem egyszerű, hogy milyen hatékony módszerek léteznek a fogamzás elősegítéséhez.

Ha valaki leküzdi ezt az akadályt, akkor újabb problémával kerül szembe, jelesül, hogy az egészségbiztosító a meddőségi kezelések, illetve a mesterséges megtermékenyítés költségeit csak részben vállalja. Kopp szerint a társadalombiztosítási rendszer alapvető érdeke, hogy megszülessenek azok a gyerekek, akik később járulékfizető felnőttként átvállalják szüleik egészségügyi és nyugdíjköltségeit.

A Népesedési Kerekasztal szakértője, Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke határozottan állította, hogy a leghelyesebb az volna, ha a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert megszüntetnék, mert az „nem biztosítás, csak kötelező megtakarítás". Szerinte az egyéni számlákra kerülő összeg csupán állami adóság, mert az egységes társadalombiztosítási rendszerből viszi át a befizetéseket a kockázatos pénzpiacokra, miközben az államnak garanciát kell vállalnia.

A NOE egyéb ajánlásokat is megfogalmazott a nyugdíjrendszer átalakítására. Például, ha a kormány mégis megtartaná a magánnyugdíj-pillért, úgy elvárják, hogy legalább a kötelező belépést oldják fel. Szűnjék meg továbbá a tag halála esetén az összeg örökölhetősége, a magánszámlákon fel nem használt pénz kerüljön vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Morvayné szerint segítené a gyermekek megszületé­sét az is, ha azon munkáltatóknak, akik sokgyerekeseket alkalmaznak, az ilyen dolgozójuk után nem kellene járulékot fizetniük. A szervezet javaslatai közt szerepel az is, hogy amennyiben az állam költségvetésből, adókból, azaz állampolgári jogon biztosít nyugdíjat, akkor ennek kezdő életkori határa 70 év legyen.

 

Hetven éves korig dolgozni? Nyugdíjasok Pesten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.