Az államé lesz a Felvonulási tér, az Operett és a Trafó

Állami tulajdonba adná a városvezetés a Felvonulási tér egy részét, az Operettszínházat és a Trafót. A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten dönt az ügyben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezdeményezésére állami tulajdonba adja a fővárosi alapítású és fenntartású Budapesti Operettszínházat és Trafó Kortárs Művészetek Házát a budapesti önkormányzat. S nem csupán az intézményektől válik meg, hanem ezzel egyidejűleg az ingatlanokat is átadják, amelyek kezelése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik majd.

A főváros érvelése szerint mind az Operettszínház, mind a Trafó egyedi értéket képvisel Budapest kulturális palettáján, amelynek megőrzése a későbbiekben is fontos, de ez állami tulajdonban is biztosított lesz. Sőt, költségvetési szervként, illetve állami tulajdonban lévő gazdasági társaságként mindkét intézmény kiszámíthatóbb támogatási feltételekkel folytathatja működését.

A fentiek mellett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális célokra át kívánja venni a Felvonulási tér meghatározott részét. (Mint ismeretes itt épülne meg a Múzeumi Negyed.)

Az intézményeket, illetve ingatlanokat a főváros ingyen bocsátja az állam rendelkezésére. (Az ellenértéket vélhetőleg a BKV adósságrendezése képviseli majd.)

A fenti előterjesztésről jövő héten dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.