Állami kárpótlás az elterelt magánynugdíjakért?

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy az állam adja vissza az érintetteknek a magánnyugdíjpénztári tagdíjak nyugdíjjárulékként elvont összegét és az elmaradt hozamokat.

Kiss Péter arról tájékoztatta vasárnap az MTI-t, hogy tíz képviselőtársával - közte Mesterházy Attila pártelnökkel - határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez a magánnyugdíjpénztári tagok kárpótlása érdekében. A határozati javaslatban kezdeményezik, hogy a parlament kérje fel a kormányt egy erről szóló törvényjavaslat benyújtására idén év végéig.

Az indítvány szerint az elmaradt hozam mértékeként a magánnyugdíjpénztárak adott időszakban realizált átlagos hozamát, de legalább az infláció szintjét kellene figyelembe venni. Kiss Péter emlékeztetett arra, jelenleg nem lehet tudni, hogy az elvont tagdíjak mikor és milyen formában kerülnek vissza a magánnyugdíjpénztári tagok számláira. A javaslat hivatkozik a tulajdonhoz való jog biztosításárára, amely alkotmányos alapjog. Véleményük szerint "az átmeneti felfüggesztés" sérti ezt a rendelkezését.

A szocialista indítvány indoklásban szerepel az is: egyetértenek azokkal a véleményekkel, melyek szerint a magánnyugdíjpénztári tagdíj nyugdíjjárulékká alakításával az állam szerzett jogot, illetve várományokat korlátoz. Mint ahogyan az is világos, hogy a tagdíjfizetés elmaradása szükségszerűen csökkenti a felhalmozható tőkét és a felhalmozódó hozamok összegét, és így a jövőbeni nyugdíjak összegét is - olvasható a határozati javaslatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.