Állami ajándék a tehetősebbeknek?

Tízmillió forintot kaphat ajándékba, akinek elég pénze van arra, hogy lakást építsen a családjának, ha legalább három gyermeket nevel. Sokan egyelőre nincsenek: a csokot eddig 2400-an igényelték. Nyilván azok, akiknek nem okoz gondot jóval többet elkölteni, mert új építésű lakást vásárolni, illetve telket venni és azon házat felhúzni tízmillióból nemigen lehet.
A saját ingatlant építők figyelmét hívta fel a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára egy vasárnapi budapesti sajtótájékoztatón, amelyet a Construma építőipari szakkiállításon tartottak.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az építkezésbe fogó családok ugyanolyan feltételekkel igényelhetik a csokot, mint az új ingatlant vásárlók, így az ötmillió forint áfa-visszaigényléssel együtt összesen akár nettó 15 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak, továbbá tízmillió forint kedvezményes hitelt vehetnek fel.

Hangsúlyozta, hogy a csok összege kizárólag a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ. Építkezés vagy új ingatlan vásárlása esetén egy gyermek után hatszázezer, kettő után 2 millió 600 ezer, három után pedig tízmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást lehet igényelni. Ehhez társul a legfeljebb tízmillió forintos, államilag támogatott lakáshitel, amelynek havi törlesztő részlete maximum 47 ezer forint.

„Az eddigi évtizedek legnagyobb otthonteremtési programjának" része továbbá, hogy ötmillió forint értékben visszaigényelhető az építkezés költségeiből az áfa, valamint beletartozik a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) rendszere is – emelte ki az Emmi államtitkára.

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy az építőipar komoly potenciállal rendelkezik, a gazdasági válság miatt azonban jelentősen csökkent a vállalkozások száma. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ösztönzi a szektort, ennek érdekében alkotta meg családi otthonteremtési programját.

Felidézte, hogy míg a 2000-es évek közepén évente 35-40 ezer lakást építettek Magyarországon, ez a szám 2010-re nyolc-tízezerre ezerre csökkent.

Az idei év első két hónapjának eredményeit összegezve elmondta, hogy 2400 csokra irányuló kérelmet fogadtak be a hitelintézetek, több mint hatmilliárd forint értékben, áfa-visszatérítést pedig 240-en igényeltek.

Hornung Ágnes véleménye szerint ezek a számok alapvetően jók, január és február ugyanis gyenge hónapok az építőiparban. Hozzátette, hogy az első negyedéves adatok részletesebb képet mutatnak majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.