Államcsődtől tart az SZDSZ

Akár tönkre is mehet az ország az SZDSZ szerint. A parlamentet azért nem akarják feloszlatni, de a kormányfő válságkezelési terveit sem szavazzák meg - inkább a Reformszövetség által javasolt megszorítások mellé állnak.

Tönkre mehet az ország?

Az ország nagy bajban van, akár tönkre is mehet - hangsúlyozta a Parlament hétfői ülésén Kóka János. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint akár a 400 forintos euró sem zárható ki, a tőzsde is tovább zuhanhat; bankcsőd és devizaválság, nem utolsó sorban pedig államcsőd is bekövetkezhet. A kormány szerinte látszólag a vakszerencsében bízik, programja alulértékeli a veszélyeket és túlértékeli a lehetőségeket. A kormány gyenge és a Fidesz nemlétező programja helyett az SZDSZ a Reformszövetség programja mellé áll.

 

Nem kellene vetíteni

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy reagált Kóka kijelentéseire: a kormány nem azzal van elfoglalva, hogy az államcsőd valószínűségét jósolgassa; el kellene kerülni a parlamentben, hogy ilyen víziókat vetítsünk előre. Szerinte a kormány "őszintén beszélt a társadalommal, és  a parlamentben is; a válság  pedig szerinte mindannyiunkat váratlanul ért, a kormány tevékenysége mégis csak pozitív visszajelzéseket" kapott. Keller szerint a Reformszövetség programja sok mindenben azonos a kormányéval, "kivéve a mértékeket". Az SZDSZ által támogatott reformjavaslatokról jelenleg még egyeztetnek, tette hozzá.

Kóka János és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a párt hétfői frakcióülése után jelentették be, hogy az SZDSZ a továbbiakban a Reformszövetség programját képviseli a parlamentben, és egyeztetéseket kezdeményeznek a többi frakcióval is. Az SZDSZ a Reformszövetség elképzeléseit egy saját javaslattal: az úgynevezett nulla bázisú költségvetés bevezetésével egészíti ki.

Oszlatás helyett

A liberálisok képviselőcsoportja egyhangú döntéssel úgy határozott: nem támogatják a Parlament feloszlatását. Úgy tudjuk, a frakcióülésen a pártelnök a kompromisszumkészség fontosságát hangsúlyozta; több képviselő lapunknak cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a Fodor-táborban a tartózkodás mellett érveltek volna az ülésen, hogy ezzel próbáljanak nyomást gyakorolni a miniszterelnökre a gazdasági csomag mielőbbi elfogadtatása érdekében, illetve jelentős kiadáscsökkentésre bírni a kormányzatot. - Nem merült fel a tartózkodás, erről nem volt vita sem - nyilatkozta lapunknak Horn Gábor kampányfőnök.

Horn Gábor vasárnap az MTI-nek azt nyilatkozta: nem lenne kockázatos az SZDSZ számára, amennyiben június 7-én előrehozott választásokat is tartanának Magyarországon. "Mondhatjuk most is azt, hogy ezt már nem. Lehet előrehozott választás. Én időnként, amikor éjszaka felriadok rossz álmaimból, azt gondolom, lehet, hogy ez egy lehetséges megoldás ma Magyarországon. És az SZDSZ számára ez nem is kockázat, mert nekünk mindenképpen meg kell ugranunk június 7-én az 5 százalékot, ugorjuk meg egyszer. Az sokkal jobb és olcsóbb, mint kétszer. Nincs ezzel baj. A probléma az, hogy azt nem tudom: az ország elviseli-e ezt." - fejtette ki Horn Gábor.

Ami az előrehozott választást illeti, a Fodor-táborból a hétvégén hallottunk olyan véleményeket, melyek szerint meg kellene fontolni a tartózkodást a Parlament feloszlatásáról szóló szavazásnál, amivel demonstrálhatnák azt is, hogy a kisebbségből kormányzó MSZP nem számíthat automatikusan a támogatásukra a parlamentben. Hétfőn a képviselőcsoport amellett foglalt állást - mint többen hangsúlyozták: egyhangú döntéssel -, hogy nem támogatják sem az előrehozott választásokat, sem Gyurcsány válságkezelő programját, mert - ahogy Kóka utóbbiról fogalmazott az ülést követő tájékoztatóján - „alkalmatlan és tartalmatlan, különösen annak fényében, hogy az SZDSZ szerint van jobb is" - a Reformszövetségé (melynek társadalmi hatásait a miniszterelnök dermesztőnek nevezte).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.