Államcsődbe torkollhat a BKV fizetésképtelensége

Március 19-én lejár az első hitelcsomag, ha addig nem sikerül megállapodni a hitelezőkkel, a BKV fizetésképtelenné válhat, ami akár az államcsődig is elvezethet – állítja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.

A BKV fizetésképtelensége az államcsődig is elvezethet – jelentette ki a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Dorner Lajos emlékeztetett: március 19-ig van idejük a döntéshozóknak dűlőre jutni a bankokkal, akkor jár le az első olyan hitelcsomag, amelyet már nem tudnak kifizetni.

Van egy rendkívül rövid távú likviditási kérdés: egy 2004-ben felvett hitelcsomag fizetési határideje most jár le – emlékeztetett az InfoRádióban a VEKE elnöke. Dorner Lajos azonban hozzátette: még az állami költségvetés sem tud 40-50 milliárd forintot azonnal előteremteni.

Erre az ország is rámehet, hiszen nagyon komoly tételről van szó – hangsúlyozta a szakértő. Ha a fővárosi önkormányzat legnagyobb cége fizetésképtelen, és a tulajdonosa nem tudja megmenteni, akkor a fővárosi önkormányzat fizetésképtelen. Ha pedig az ország legnagyobb önkormányzata fizetésképtelen, és az állam nem tudja megmenteni, akkor az államcsőd. "Ez ilyen egyszerű levezetés, és ezt a bankok is ugyanígy látják".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.