Államadósság: késő számonkérni?

Az államadóssággal is foglalkozó számvevőszéki bizottság jobbikos vezetője szerint múltbéli gazdasági döntésekért nem lehet megállapítani büntetőjogi felelősséget.

Egyelőre nem tudni, milyen eljárás keretében tesz eleget a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága annak az albizottsági megkeresésnek, hogy vizsgálják meg, milyen lehetőség van korábbi kormánytagok jogi felelősségének megállapítására a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés kapcsán.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság államadósságot vizsgáló parlamenti albizottsága július végén elfogadott jelentésében az áll: felkérik az alkotmányügyi és a költségvetési bizottságot, hogy vizsgálják meg a jogi felelősség megállapításának lehetőségét a 2002-2010 közötti eladósodás kapcsán.

Az alkotmányügyi bizottság vezetését - az alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai Istvántól - szeptembertől átvevő kereszténydemokrata Salamon László korábban az MTI-nek azt mondta, a testület várhatóan már a szeptember 12-én kezdődő őszi ülésszakot megelőző első ülésén foglalkozni fog a témával, arról azonban egyelőre nem nyilatkozott, hogy milyen munkamódszert választhat a testület a megkeresés teljesítésére.

A várhatóan szeptember 12-én délelőtt összeülő számvevőszéki testület jobbikos elnöke a kormánypárti többség javaslatára vár ez ügyben. Nyikos László az MTI-nek csütörtökön azt mondta, a témát napirendre fogják venni, de ő semmilyen munkamódszert nem indítványoz majd, mert nem szakmai, hanem politikai kérdésnek tartja a felkérést.

Azzal, hogy az Országgyűlés az érintett években rendre elfogadta a zárszámadási törvényt, felmentette a kormányt a gazdálkodási felelősség alól - ismertette álláspontját a bizottsági elnök, hozzátéve: akkor sem az Állami Számvevőszék, sem a parlament nem állapított meg bűncselekményt, így múltbéli gazdasági döntésekért büntetőjogi felelősséget megállapítani szerinte nem lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.