Áll a bál az Országos Cigány Önkormányzatnál

Farkas Flórián nem nyugszik bele, hogy nem sikerült feloszlatni az OCÖ-t; Kolompár Orbán visszautasítja a vádat, hogy politikai ráhatásra maradhatott elnök.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke kedden visszautasította azt a kijelentést, hogy a "nagypolitika" beleavatkozott volna az OCÖ belügyeibe, és hangsúlyozta: "elég volt az acsarkodásból, a cigányság nem lehet a politikai küzdelmek, egyéni érdekek martaléka".

Kolompár Orbán azt követően nyilatkozott erről újságíróknak, hogy az OCÖ közgyűlése keddi rendkívüli ülésén elvetette az ellenzék által kezdeményezett, önfeloszlatásra vonatkozó javaslatot. A Lungo Drom (LD) által kezdeményezett rendkívüli ülésen a megjelent képviselők 27 nem és 17 igen vokssal, 2 tartózkodással vetették el az ellenzéki indítványt.

Az OCÖ elnöke ezt úgy értékelte, hogy az általa vezetett MCF-es (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) frakciószövetség továbbra is többségben van, és folytathatják az általuk korábban meghatározott feladatok végrehajtását. Kijelentette: minden olyan kezdeményezést, kísérletet, ami a rombolást és nem a cigányság érdekét képviseli, megakadályoz, csak az építkezést, a közös gondolkodás kezdeményező javaslatokat támogatja.

Kolompár Orbán visszautasította Farkas Flóriánnak, az LD elnökének, a Fidesz országgyűlési képviselőjének azon kijelentését, amely szerint a "nagypolitika" beleavatkozott az OCÖ belügyeibe. Hangsúlyozta: a roma érdekképviselet távol tartja magát a pártpolitikától, kizárólag szakmai egyeztetéseken vesznek részt. Úgy fogalmazott: "Farkas Flórán elkeseredett vádaskodásokkal próbálja magáról lerázni a felelősséget".

Arra a kérdésre, hogy a frakciójából korábban kivált hét képviselő miért döntött úgy, hogy tartózkodik vagy nem szavazza meg a testület feloszlatását, Kolompár Orbán úgy válaszolt: "belátták, hogy a pillanatnyi politikai megosztottság és az egyéni érdekhajhászat nem vezethet sehová".

A rendkívüli közgyűlést követően az ellenzéki Lungo Drom-frakció ötfős delegációja tárgyalást kezdeményezett az MCF-frakcióval arról, hogy a képviselők az elkövetkezendő másfél év alatt milyen szerepet tölthetnek be az OCÖ-ben, hogyan tudnak együtt dolgozni a közgyűlés által meghatározott feladatok végrehajtásában - mondta az MTI-nek Balog József elnökhelyettes.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke tudomásul veszi, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése kedden elutasította a testület feloszlatására vonatkozó indítványukat, ugyanakkor azt mondta: nem nyugszanak, amíg erkölcsileg és szakmailag nem újulhat meg a testület.

A roma politikus, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: kezdeményezésükkel az volt a céljuk, hogy "a cigányságot megszabadítsák Kolompár Orbántól", de az elmúlt napokban a nagypolitika "súlyosan beleavatkozott" a testület életébe.  Hozzátette, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Juhász Ferenc, az MSZP elnökségi tagja zárt ajtók mögött folytatott egyeztetést Kolompár Orbánnal és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) frakciószövetségből korábban kilépett Kozák Jánosékkal, s a közgyűlés előtti éjszakán is keresték a függetlenné vált képviselőket.

Farkas Flórián úgy fogalmazott: "a hét ember mára visszaállt, tudomásul vesszük, de nem nyugszunk, amíg az OCÖ erkölcsileg és szakmailag nem újul meg". Közölte, hogy a politikai ráhatás miatt Kolompár Orbán ideiglenesen maradt a helyén.

Az OCÖ ellenzéki, Lungo Drom-frakciója azt követően kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek, és nem fogadták el a napirendet, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán megbukott, már nincs többsége az OCÖ közgyűlésében, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.