Alkotmányozás: kihagyott esélyek

Óriási esélyeket hagy ki a jelenlegi alkotmányozási folyamat az emberi jogok területén az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint. Szabó Máté erről egy gyermekvédelmi konferencián beszélt kedden, Budapesten.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint "óriási esélyeket" hagy ki az emberi jogok területén az alkotmányozás.

A jelenlegi alkotmányozási folyamat nem korrigálja a jelenlegi alkotmány hibáit - véli Szabó Máté, aki nem látja a törekvést arra sem, hogy az új alkotmányban felzárkóztassák az országot az emberi jogok területén az elmúlt 20-30 évben elért fejleményekhez.

Az ombudsman megítélése szerint ugyanis a sok elfogadott egyezmény, jegyzőkönyv dacára Magyarország elmaradt a nemzetközi, ENSZ- és EU-alapjogi rendszerektől, például az intézményrendszer kiépítése vonatkozásában.

Az ENSZ-egyezményeknek éppen az lenne a lényege, hogy folyamatos, rendszeres nemzeti és regionális ellenőrző rendszereket kell létrehozni az egyezményben foglaltak érvényesülésének vizsgálatára, Magyarországon viszont nem biztosítják az intézményi struktúrákat az ellenőrzéshez. Vagyis felemás a kapcsolat az egyezményekhez - szögezte le.

Szabó Máté szerint az intézményrendszer modelljeit az európai és globális tendenciáknak megfelelően kellene kialakítani, jelenleg ugyanis ezek hiányoznak mind a gyerekjogok, mind a felnőttjogok vonatkozásában. Szabó Máté szerint addig nem lesz jobb a gyerekjogi rendszer, míg ez az ellenőrző rész nem működik.

Az ombudsman hangot adott annak a véleményének is, hogy Magyarország uniós csatlakozása óta az állampolgári jogok és a gyermekjogok nem kapják meg azt a figyelmet, amit a csatlakozás előtt álló Magyarországon megkaptak. Úgy látja, tudatos jogalkotás és intézményépítő tevékenység nélkül nem fog megváltozni a helyzet.

Kitért a fiatalkorúak szabálysértési őrizetére is, amelyet egyértelmű visszalépések nevezett nemcsak az elmúlt 20, de az elmúlt 50 évhez képest is. Mint mondta, az erőszakos kisebb, majd nagyobb bűncselekmények terjedése a kiskorúak között valóban probléma, de kriminológusok szerint nem lehet arról beszélni, hogy a kis értékre elkövetett, vagyon elleni szabálysértések és a fiatalkorú elkövetők lennének a bűnüldözés előtt álló legnagyobb kihívások.

Arra reagálva, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerint a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe helyezése "tanítja" a gyerekeket, közölte: valóban, a hierarchiát, a nyomort, a kiszolgáltatottságot tanítja meg a gyerekeknek a fogda.

Az ombudsman szerint a szabálysértési őrizetbe vétel a gyermekvédelmi rendszert is "arcul üti", mert az az üzenete, hogy a gyermekvédelmi rendszer nem képes megoldani a problémát, de majd a kényszerintézkedés megoldja.

Szabó Máté hangsúlyozta: véleménye szerint a gyermekvédelem rendszere igenis alkalmas erre a feladatra, még akkor is, ha a rendszer nem tökéletes. Véleménye szerint éppen ezért kellene a gyermekvédelem rendszerét fejleszteni, nem pedig az olcsóbb megoldást választani, és bezárni a gyereket, hogy majd magától megjavuljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.