Alkotmányos válságtól tart Újpest

A közigazgatás hivatalok mindmáig rendezetlen státusza miatt, alkotmányos válságtól tartva az állampolgári jogok országgyűlési biztosától kér állásfoglalást Újpest. A IV. kerület polgármestere, Derce Tamás lapunknak elmondta, kedden postázzák beadványukat, melyben arra kérik Szabó Mátét, határozatban mondja ki a kormány sorozatos alkotmánysértését. Az alaptörvény ugyanis a kabinet mozgásterét is megszabja, ám az harmadjára is semmibe vette azt, mivel a hivatalok jogállásáról továbbra sem kétharmados törvényben rendelkezik, azt december végén újfent csak rendeletben szabályozta.

A polgármester szerint ebben a helyzetben a közigazgatási és az önkormányzati apparátusok mellett az állampolgárok, tehát mindenki kiszolgáltatottá válhat. Sok más mellett ez év elejétől megszűnt az önkormányzatok törvényességi kontrollja, mindez pedig súlyosan sérti a jogbiztonság elvét, az állampolgárok érdekeit. Egy jogállamban ilyen nem fordulhat elő.

Derce tamás rámutatott, a demokratikus közigazgatás érdekében szükséges felhívni a kormány figyelmét arra, hogy ezen az úton nem járhat tovább. Az ilyen fajta alkotmánysértés rossz példát mutathat az önkormányzatoknak, a rendőrségnek vagy bármely más demokratikus intézménynek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.