Alkotmányos iratbetekintés "alanyi jogon"

Alkotmányellenes, hogy a büntetőeljárási törvény hiányossága miatt a jogerősen elítélt személyek bizonyos időszakban nem tekinthetnek be saját büntetőügyük irataiba. A taláros testület szerint ezzel sérül a tisztességes eljáráshoz fűződő joguk.

A hatályos büntetőeljárási törvénynek az iratmegismerési jog gyakorlásáról és a részletszabályokról szóló szakaszai alapján van olyan időszak – a jogerős ítélet meghozatala és a rendkívüli jogorvoslati eljárások elrendelése közötti periódus –, amikor a jogerősen elítélt nem juthat hozzá saját büntetőeljárásának irataihoz.

Az Alkotmánybíróság még kedden elfogadott határozata szerint a perújítási és a felülvizsgálati eljárások kezdeményezése kapcsán a jogerősen elítélt személy tisztességes eljáráshoz fűződő jogai - például az iratmegismerési joga - alkotmányos védelemben részesülnek. A rendkívüli jogorvoslati eljárások megindítása iránti kérelem  megírásához, és azok megfelelő indokokra alapozásához elengedhetetlen a büntetőeljárás iratainak ismerete.

A szükséges dokumentumok kézbevétele, ismételt és elmélyült tanulmányozása hiányában jelentős az esélye annak, hogy a felülvizsgálati vagy perújítási eljárás megindítása iránti kérelem nem lesz megalapozott, és elutasítják, holott befogadás esetén a jogerős ítélet megváltoztatásához vagy hatályon kívül helyezéséhez vezetne.

Az Ab megállapította az Országgyűlés alkotmánysértő mulasztását, és felhívta a jogalkotó figyelmét, hogy feladatának 2009. október 31-ig tegyen eleget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.